Варненски лекар в ръководството на Европейското дружество по неврохирургия

Новините

17-07-2013, 12:58

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Той е избран за член на Изпълнителния комитет на организацията

Доц. д-р Явор Енчев влезе в ръководството на Югоизточно-европейското дружество по неврохирургия. Той е избран за член на Изпълнителния комитет на новоучредената организацията и представител за България.
Доц. Енчев е основател и началник на отделението по неврохирургия в Университетска болница "Св. Марина" – Варна, което вече прерасна в Клиника по неврохирургия. Той е ученик на български светила в неврохирургията и е специализирал при световни величия в сферата на детската и васкуларна неврохирургия и онкология. От създаването на отделението, през месец март 2011 г., до днес е оперирал над 450 души.

В Сараево, Босна и Херцеговина, той заедно с други водещи специалисти в областта участва в изработването на проекто-устава и програмата на новото дружество.  В организацията ще членуват специалисти от Сърбия, Босна и Херцеговина, България, Македония, Албания, Кипър, Турция, Гърция, Хърватска, Словения, Румъния и Косово. Първият конгрес ще се проведе на 31 октомври в Белград, под егидата на Томислав Николич, президент на Сърбия.

"Неврохирурзите в този регион имаме сходни проблеми, свързани с недостига на средства, с несъвършените здравни системи на страните ни, с организацията на нервно-хирургичните грижи. Новата организация ще помогне за обмяна на специалисти и знания, организационна и практическа информация във всички области на неврохирургията", каза доц. д-р Енчев.