Местният парламент си избира шеф на втори тур

Мисия Варна

17-07-2013, 12:17

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четирима в битката за шеф на Общинския съвет

Заседанието ще продължи след 2 часа

Общинският съвет във Варна не успя да си избере шеф и се налага да се проведе втори тур. Специално за гласуването бе обособена тъмна стаичка в зала "Пленарна", в която един след друг влязоха 46 общински съветници. Толкова бе техният брой и при започването на заседанието.

При преброяването след вота се оказа, че 24 гласа е събрал Иван Луков, 13 - Христо Атанасов, 4 - Костадин Костадинов и 4 - Добромир Джиков. Две от бюлетините бяха невалидни. Така два гласа не стигнаха на Луков за да стане председател.

Съгласно процедурата, за да се избере нов председател на съвета, е нужно да има одобрението на половината състав плюс един или 26 съветника.  Тъй като това не се случи от първия път, предстои провеждането на втори тур за шеф на Общинския съвет в града. В избора могат да участват и нови кандидати, като процедурата по номинациите започва отначало. Вторият тур трябва да се проведе в срок от 3 дни в рамките на заседанието, за да се спази закона. Съветниците обаче решиха да има прегласуване след 2 часа, а не да се чака още 3 дни. Предстои към 14 часа заседанието да продължи и гласуването да се поднови.

С неизбирането на председател от първия път Варна отново съзададе прецедент. В ЗМСМА няма хипотеза, която да допуска подобна хипотеза и не предвижда балотаж. Затова и цялата процедура започва отначало. Комисията, която следи за легитимността на изборния процес остава в същия състав, включващ Тодор Балабанов, Андрей Василев, Валентина Софрониева, Людмил Цветков и Пламен Начков. 

Преди почивката временно председателстващият Владимир Тонев обяви, че няма регламент, който да посочва дали въпреки, липсата на избран председател заседанието може да продължи, тъй като в днешния дневен ред има други точки за разглеждане. "В тази ситуация не се наемам да ръководя заседанието", обяви той. Заради липсата на нормативни указания за подобни случаи, съветниците решиха да гласуват дали да излязат в почивка или да продължат по дневния ред  с вр.и.д. председател до изтичането на двата часа. 

Гласуването показа, че местните избраници предпочитат да излязат в двучасова пауза, която съвпадна и с традиционната обедна почивка.