Издирват златните кръстове на дядо Кирил

Животът

16-07-2013, 11:07

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Прокурор отваря запечатаните покои утре

Колекцията от златни кръстове на удавилия се владика Кирил съществува, но никой от приближените му не знае точно къде, пише в. "Монитор". Издирването ще продължи утре, когато прокуратурата вероятно ще разпечата покоите на починалия митрополит.

Дядо Кирил наистина е имал колекция от кръстове от благороден метал, обсипани със скъпоценни камъни, но неговите приближени свещеници коментираха, че никой не държи в дома си такива ценни вещи. Настолната му библия е най-обикновена, а ако има такава със златен обков или с други драгоценности, тя е заключена с другите скъпи вещи в касата или дори в банков сейф, предполагат те.

Що се отнася до иконите уникати, има няколко по-малки в работния му кабинет, както и в личните му покои, а останалите подарени са изложени в катедралата и са пред очите на всички. Последният ценен подарък, който митрополит Кирил получи, беше от руския патриарх Кирил. Той изпрати през февруари тежък кръст от чисто злато и панагия (нагръдна икона с ювелирна украса), изработена от разтопен малахит.

Трима са претендентите за временен наместник на мястото на удавилия се миналия вторник Варненски и Великопреславски митрополит Кирил. Един от тях ще бъде избран на извънредно заседание на Светия синод в четвъртък, съобщиха от Синодалната палата вчера. Спешната сбирка на архиереите се налага, след като варненските свещеници и православната общественост там дадоха як отпор на Врачанския митрополит Калиник, излъчен от синодалните старци да върти делата на епархията до избор на титуляр.

Сливенският Йоаникий, Неврокопският Натанаил и Доростолския (Силистренски) Амвросий са тримата, от които синодалите ни трябва да изберат един за временно изпълняващ длъжността. Основната задача на временния наместник е да организира и проведе епархийски избори за нов митрополит.

Кандидатите ще бъдат спуснати на избирателите от синода, който на свой ред ще избира от списък с 18 епископи без катедра. В четвъртък се очаква и Врачанският митрополит Калиник да внесе официално оставката си като и.д. на покойния дядо Кирил, след като хората в епархията скочиха срещу него. Още в деня на погребението той обяви, че се оттегля, но от четвъртък до сега в синодалната канцелария все още няма депозирана негова оставка.