Социален магазин отварят във Варна

Мисия Варна

16-07-2013, 11:03

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

В магазина ще се предлагат изделия произведени от хора с увреждания

В края на лятото ще отвори врати първият „Социален магазин” в морската ни столица. Инициативата е част от проект "Социален магазин-живо наследство", който се реализира от Сдружение "Моят град" с финансовата подкрепа на община Варна, дирекция "Социални дейности и здравно развитие".

В магазина ще се предлагат изделия произведени от хора с увреждания, като основно това ще бъдат ръчно изработени сувенири, накити, предмети от кожа, стъкло, керамика, българска шевица.

Дейностите по проекта предвиждат разкриване на „практическа работилница” за обучение на лица с увреждания за изработка на изделията, представящи местните културни традиции и традиционни местни занаяти. Проектът цели социално включване на лица с увреждания и създаване на условия за трудовата им заетост.

През август ще бъде отпечатан и разпространен „Каталог на типичните варненски сувенири”, който ще съдържа илюстрации на предметите, които лицата с увреждания изработват и предлагат в магазина.

Организаторите на проекта се надяват социалния магазин да се превърне в предпочитано място за покупка на подаръци от варненци или сувенири от гостите на морската ни столица.