Петролено зелено

Мисия Варна

16-07-2013, 01:27

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

Защо за Зелените „Южен поток“ е тема табу

Зеленото е актуален цвят. Във всичките му нюанси – от изумруденото, през тревистото, средиземноморското та до петроленото. Актуално е и политически. Най-вече. Оказва се обаче, че именно в политическата цветова гама няма „газово“ зелено.

Днес във Варна е общественото обсъждане на газопровода „Южен поток“. Нещо повече: предмет на обсъждането е не икономическият ефект от проекта, а докладът за оценка на въздействието на газопровода "Южен поток" върху околната среда. Активни граждани се организират да участват в обсъждането. Убеждават се един друг във Фейсбук, събират информация, споделят мнения и въпроси. И толкова. Активността им ще докара в залата шепа любознателни варненци, които отсега се кахърят, че не са организирали по-сериозен протест, защото „както винаги общественото обсъждане е късно оповестено“. Нищо, че още от зимата то върви по районите, засегнати от проекта – в „Галата“, в „Приселци“. Но и там гласовете на съмнение бяха спорадични, най-вече, дори единствено, от хора пряко засегнати от шума на бъдещата компресорна станция, от пораженията върху околните пътища или от проблеми със собствеността на терените, влизащи в проекта.

„Истинските“ зелени обаче мълчат. Като че ли техните каузи са строго регламентирани, а не общоекологични. Във Варна конкретно те се изчерпват с Морската градина и по-точно – с крайбрежната алея.

Хората от „Ракитника“ вече седмици наред се събират да протестират и заявиха готовността си да обявят гражданско неподчинение. За „зелените“ обаче проблемът не съществува . Ако вярваме на страницата на ПП „Зелените“ във Фейсбук ще разберем, че те сега си имат други главоболия: свалянето на правителството и респективно нови избори. На които може и да вземат малко повече от 0.75% и да стигнат до заветната партийна субсидия.

Тук там се срещат и други каузи, но все на по няколстотин километра от Варна и плажа на Паша дере, през който ще минават тръбите. И сред тях, или по-скоро сред отсъстващите такива, воплите за нови избори увисват самоцелно. Нищо по темата няма и на страницата на ПП „Зелените“. Единствената позиция по темата може да бъде извадена само косвено от нападките между лидерите на ПП "Зелените" и Зелената партия. 

Газопроводът е в дневния ред на новите политически партньори на Зелените – ДСБ. И причината едва ли е линвистична (природният газ е наричан още „синьо гориво“). Мотивите на костовите хора обаче трудно могат да минат и за екологични. Най-малкото защото акцията в защита на „Паша дере“ беше част от предизборната кампания на костовите сини във Варна. И повече защото ДСБ вече заяви позицията си в защита на добива на шистов газ. Ключовата дума тук би трябвало да е диверсификация. Макар че е наивно да мислим, че ще можем да бъдем тотално независими от руския газ.

Но дори и позицията на политическите „батковци“ на Зелените, не ги е направила съпричастни към темата. Техният подбор на теми и каузи е доста стриктен. И май няма нищо общо със запазването на природата. Или поне не цялата. Само тук-там. Където интересите са прозрачно ясни.