До 200 лева за преглед в морските ни курорти

Животът

15-07-2013, 11:42

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Докторите в курортните ни комплекси масово преглеждат не в кабинети, а в хотелски стаи

Двеста лева излиза лекарският преглед в курортите ни по морето. Двете стотачки са само колкото да кажеш едно "Аа-а-а” и да те преслушат. Наложат ли се изследвания, плащаш отделно, съобщиха от пациентската организация "Заедно с теб", в която валят оплаквания от ощипани курортисти, откакто е започнал сезонът, цитирана от "Монитор".

Докторите в курортните ни комплекси масово преглеждат не в кабинети, а в хотелски стаи. Независимо че повечето от тях са общопрактикуващи, а не специалисти, взимат хонорар като на професор, дори и пациентът да е здравноосигурен.

Легалните медицинските кабинети за доболнична помощ и специализирани практики обикновено работят с гостите на хотелите и са регистрирани по Наредба 105, според която сами могат да определят цените на услугите си, коментира д-р Ивайло Бояджиев.

Специалистът има разкрити кабинети за частна практика в Златните и в курорта "Св. Константин и Елена", където работи по договори със застрахователни фирми от Русия и Скандинавските страни.

Според него кешовите плащания по курортите от чужденците са все по-редки, тъй като над 70% от колегите му работят с такива договори с туроператори и застрахователи.

В същото време медицинските екипи от ДКЦ "Света Клементина", които обслужват всички плажове край Варна, работят напълно безплатно, каза шефът на болничното заведение д-р Иван Иванов. Това лято на 29 плажа за здравето на почиващите се грижат 59 медицински лица с 3 реаномобила, като има и 2 резервни за масови инциденти. В екипите са включени 12 реаниматори, 2-ма фелдшери, 39 медсестри и 6 шофьори. "Освен при случаите на давене, често плажуващите получават медицинска помощ от нашите екипи и при ухапване от оси, удар в скала или порязване на мида, убождане от дракон, като я получават напълно безплатно", коментира д-р Иванов. Когато е нужно, реаномобилите откарват пострадалите до болница, но в повечето случаи се търси Бърза помощ, за да не се оставят плажовете без необходимото обезпечаване.