Започнаха горещниците

Животът

15-07-2013, 09:19

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм завършва на Илинден

В продължение на три дни - 15, 16 и 17 юли, според народното поверие се отбелязват така наречените горещници. През тези дни не се ходи на нива, не се работи, не се пали пещ и не се пече хляб, не се мие, не пере, за да няма градушки и пожари през годината.

На места по време на тези празници правят прогноза за времето през януари, февруари и март, на които отговарят съответно първият, вторият и третият Горещник. Познато е още къпането на болни и здрави в лековити води.

Горещниците са летни празници, характерни за цялата българска етническа общност. В различните райони на България празниците носят разнообразни имена. В северните части на страната те са известни под името Чурлига, Пърлига и Марига.

В района на Северна България особено се тачи Св. Марина. Денят на тази светица се чества на 17 юли. Той съвпада с последния ден от тъй наречените горещници. Поради това тя е наричана Марина Огнена. Според народните вярвания тя е покровителка на градушките.

Цикълът на летните празници, свързани с предпазване от градушка и гръм завършва с деня на Св. Пророк Илия – Илинден, който се чества на 20 юли по нов стил. В представите на хората Свети Илия е повелител на мълниите.