Варненци пак на протест срещу Южен поток

Животът

13-07-2013, 12:27

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Утре от 10 часа до параклиса на местност "Ракитника"

Пореден протест срещу преминаването на Южен поток през "Паша дере" ще има в неделя. Ще започне в 10 часа до параклиса на местност "Ракитника", по пътя към хижа "Черноморец".
Организаторите припомнят, че общественото обсъждане на доклада по ОВОС за газопровода ще бъде на 16 юли от 10 часа в зала Пленарна.
Преди дни чрез медиите бяха разпространени девет въпроса към шефа руската газова компания "Газпром“ Алексей Милер.
1. Знае ли г-н Милер, че газопроводът Южен поток по проект на места ще преминава само на километър от къщите на хиляди варненци?
2. Коя българска държавна институция разреши на контролираната от Газпром компания "Южен поток Транспорт" да се проектира строеж на газопровод толкова близо до южните жилищни квартали на Варна?
3. По какъв начин е съгласуван проектът с Община Варна и с пряко засегнатите от строителството жители на морския град?
4. Разрешили ли са българските министерства на околната среда, на икономиката, енергетиката и туризма и европейските институции морският участък на тръбата Южен поток да излиза на уникалния плаж "Паша дере" и горски терени, които са в защитени зони на Натура 2000?
5. Наясно ли е г-н Алексей Милер, че строителството и експлоатацията на газопровода, приемния терминал и компресорната станция на Южен поток, пряко ще увреждат здравето на хората от варненските зони "Боровец", "Прибой", "Ракитника", "Кантара","Галата" и "Крушките"? В района живеят около 11 500 души през цялата година, а през лятото броят им достига 40 000.
6. Защо г-н Милер и проектантите на Южен поток лъжат в документите си, че газопроводът и компресорната му станция ще се строят на 11 километра от Варна, а всъщност южните жилищни зони са само на около 1-2 км?
7. Българската държава участвала ли е въобще в решението в кой участък на българска, т.е. европейска територия, ще излиза морската част от газопровода Южен поток и ако не защо?
8. Каква гаранция дава г-н Алексей Милер, че проектите за приемния терминал и компресорната станция на газопровода Южен поток ще отговарят на европейските изисквания за вкопаване на оборудването в земята и шумоизолиране?
9. Ще предприеме ли г-н Милер действия за преместване на приемния терминал и компресорната станция на Южен поток в по-слабо населен район, в които хората според доклада за ОВОС не ще бъдат изложени на инфразвуковото и нискочестотно облъчване?
"Нашата цел е не да разглеждаме глобалните политически и икономически следствия от строежа и експлоатацията на газопровода за България или Европа, а да се съсредоточим върху опазването на хората и природата край нашите домове, вили, овощни градини, любим плаж и любими гори. Нашето най-важно искане е съоръженията по проекта да не се изграждат през "Паша дере" и да са на повече от 5 км от границите на всяка една от зоните - "Ракитника", "Боровец", "Кантара", "Крушките" и "Пазарлията", споделят протестиращите.