Черно, Средиземно и Мъртво море са най-полезни за здравето

Животът

13-07-2013, 07:29

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кожата "попива" ценните вещества директно от водата

Да прекараме лятната си отпуска сред вълните е най-добрият подарък, който можем да направим на тялото си, смятат лекарите, пише в. "Новинар". Те препоръчват поне два пъти годишно да отскачаме за по една седмица до плажа. Според последните научни изследвания разумното излагане на слънце, комбинирано с плуване два пъти дневно, е най-добрата терапия за повечето заболявания и това е рецепта, известна от древността. Морската вода има изключително мощно възстановяващо и лечебно въздействие върху организма и особено върху кожата.

Вълните ни носят голямо количество минерали и микроелементи, които са под формата на соли и разтворени газове – азот, кислород, хелий и др. Те мощно повишават устойчивостта на кожата и тя става по-гладка. Минералите влияят благотворно на кръвообращението ни, обмяната на веществата, имунната система и хормоните. Изпаренията от морската пяна, които вдишваме, прочистват и възстановяват лигавиците на носа и гърлото и действат вълшебно при хронични заболявания на горните дихателни пътища. Плуването два пъти дневно в морето пък укрепва имунитета и помага на организма да преодолее сам много хронични заболявания.

Морската вода съдържа специални микроелементи, които лекуват остеопороза, а това е заболяване, от което страдат голяма част от жените в менопауза. Наличието на калций в нея я прави много мощно средство и при артритни заболявания, а магнезият повлиява на високото кръвно налягане и други заболявания на сърцето.

Таласотерапия

Солената вода е мощно противовъзпалително средство при редица кожни проблеми и даже подобрява функцията на колагена. Тя прави кожата по-красива и по-млада, защото минералните соли, съдържащи се във водата, помагат за регенерацията на дермалните клетки. Именно затова жените, които живеят край морето, имат по-чиста и опъната кожа от останалите. Солените морски кристали се използват в медицинската козметика за мускулни болки, пилинг, почистване на кожата и редица масажи с цел отпускане на мускулатурата и детоксикация на организма. Промивките с морска сол въздействат отлично при хроничен синузит.

Таласотерапията е изключително полезна и при хроничен стрес, преумора, болести на ставите, за укрепване на кръвоносните съдове и имунитета, за избавяне от целулита и т.н. Минералните вещества в морската вода помагат за бързо заздравяване на рани и подобряват състоянието на кожата.

Кръвна плазма

Океанът е мястото, в което се е зародил животът на Земята. Отдавна се знае, че съставът на морската вода е почти идентичен с този на човешката кръв. Затова и всеки от основните елементи, съдържащи се в океана, оказва върху организма ни целебно въздействие.
Според френския биолог Рене Кентон морската вода е до такава степен сходна по състав с кръвната плазма, че даже е способна да прониква през кожата във вените, като обогатява тялото с минерали и активизира деленето на клетките. Калцият укрепва костите и е много полезен за хора, които имат ставни проблеми.

Магнезият пък подобрява имунитета, а йодът засилва обмяната на веществата. Калият е известен със способността си да нормализира кръвното налягане и работата на сърцето, а бромът успокоява нервната система. Морските бани ускоряват обновяването на клетките, прочистват порите и извеждат вредните вещества от организма. Именно за това лекарите смятат, че къпането в морето е равносилно на това в минерален басейн.

Може и да не се къпете

За да почувства тялото ви благотворните влияния на морската вода даже не е задължително да се къпете в нея. Спането близо до брега също носи много ползи на организма. Той не само „диша” морския въздух, а и го „попива”. Кислородът и озонът убиват вредните микроби. В климатотерапията има цяло направление - аероталасотерапия, основаващо се на вълшебното действие на морския въздух. Звукът на вълните пък действа доказано успокояващо на нервната система. Според британско проучване хората, които живеят в крайбрежни градове, са по-здрави от тези, които живеят навътре в сушата.

Спортен полуден

Плуването е един от най-препоръчваните, нетравматични и полезни видове спорт, с които можете да се занимавате. То е не само идеален фитнес и закалка, а практически укрепва всички системи на организма. Особено полезно е за децата – богатият минерален състав на водата е изключително необходим за растящия организъм.

Този спорт е отличен за развиването на белите дробове и за профилактика на нарушения в стойката, при това не само за деца, но и за възрастни, особено за хората, които работят в офиси и прекарват по-голяма част от деня, седейки. Все пак не бива да се пренебрегва и фактът, че плувайки 100 метра, горим толкова калории, колкото след бягане 1 километър.

Какво има на морското дъно

Според специалистите най-полезни за хората и най-богати на минерални вещества са Черно, Средиземно и Мъртво море. Съдържанието на сол в тях е около 40 грама на литър, което ги права много полезни за организма. Учени твърдят, че водата на Черно море е по-близка по състав на микроелементи до човешката кръв от тази на другите морета в региона. Плуването в бургаския залив и Китен лекува дихателни заболявания като бронхит, пневмония и бронхиална астма. Нашето море е препоръчително и при проблеми с опорно-двигателната, нервната и ендокринната система.