Двама Ивановци ще управляват Варна

Мисия Варна

12-07-2013, 19:14

Снимка:

Varnautre.bg/архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Иван Великов е новият областен управител

След избора на Иван Портних за кмет на Варна, втори Иван от днес заема висш пост в управата на града. Иван Великов е новият областен управител, назначен в последните минути на работната седмица днес. Той е роден през 1969 г. Завършил е "Право" в СУ „Св. Кл. Охридски“. Работил е като следовател в Окръжната следствена служба във Варна. Бил е юрисконсулт в „Полимери“ ЕАД в Девня. Бил е също и прокурор - в Районната прокуратура в Девня и след това - във варненската. След това става съдия в Районния и в Окръжния съд във Варна. Адвокат е във Варненска адвокатска колегия. 

От 2008 г. Иван Великов е директор Дирекция „Правно-нормативно обслужване“ при Община Варна. По ирония на съдбата назначението му идва часове след като Административният съд отмени заповед на бившия кмет Кирил Йорданов, заради "съществени нарушения на административно-производствените правила", за които би трябвало да следи именно правният отдел на общината. През последните 2 месеца Великов изпълняваше дължността главен секретар на общината след като временният кмет Христо Бозов опита да уволни Михаил Куликов, който побърза да излезе в отпуска, а след това се впусна в кандидат-кметската кампания.

Великов беше поканен за поста областен управител още преди две седмици. Тогава "Дневник" припомни, че "през август 2010г. Великов бе оправдан от Софийски градски съд по обвинение в това, че през октомври 1998 година в качеството си на прокурор е поискал от свой колега в Районната прокуратура в Девня, да промени мярката за неотклонение "задържане под стража" на обвинената в измама Диана Христова. Неин адвокат по това време е бил известният във Варна с дейността си като общински съветник Бранимир Балачев.

Според обвинителният акт Великов поискал от младши прокурорката Даниела Вълева да измени мярката "постоянен арест" на Христова като това е станало по време на среща в кабинета й. На нея присъствал и самият Балачев. Притеснена от искането Вълева се оплакала на председателя на Девненския районен съд Вилма Павлова. По-късно Великов обяснил искането си и пред самата Павлова, се казва в обвинителния акт. Пак според неговия текст Иван Великов казал на председателя на Девненския районен съд, че бащата на обвиняемата е готов да плати за замяната на мярката за неотклонение, наложена на дъщеря му, с по-лека. Най-вероятно точно тази среща е станала и причина да започне наказателно преследване срещу Великов. Разследването обаче е възложено на прокурори от Добрич, тъй като варненските магистрати са си направили отвод. По-късно делото е било прехвърлено в София. Иван Великов бе оправдан по повдигнатите му обвинения на 3 юни 2010г. а делото срещу него прекратено, след като Апелативната прокуратура не възрази в предвидения от закона 15-дневния срок срещу съдебното решение".

Великов заема мястото на назначения преди година Коста Базитов, който сам подаде оставка. Първоначално правителството предвиждаше да сложи временен губернатор във Варна - Мерткан Ибрямов, който от вторник е заместник на областния управител. 32-годишният юрист е лидер на младежкото ДПС във Варненска област и от 9 години е зам.-кмет на Вълчи дол. Министрите обаче решиха, че моментът и обстановката във Варна не са подходящи за това.