Асистенти сменят медицинските сестри в зъболекарските кабинети

Животът

11-07-2013, 13:28

Автор:

varnautre

Всичко от Автора

В МУ-Варна, започват обучението на асистенти на лекари по дентална мидицина

Медицинският университет –Варна ще подготвя вече и асистенти на лекари по дентална медицина. Академичният съвет на висшето училище утвърждава Учебния план и Учебните програми, предложени от Директора на Центъра за професионално обучение, след което започва процедура по лицензиране на новата професия „Асистент на лекар по дентална медицина“. Очаква се тя да бъде получена в края на годината. Кандидат-асистентите трбява да за завършили средно образование. Таексата ще е около 2000 лв.

Бъдещите кадри ще придобиват трета степен на професионална квалификация, а ще се обучават в учебните бази на МУот преподаватели на Факултета по дентална медицина.

Обучението ще бъде под формата на квалификационен курс в рамките на 6 месеца и половина с общ брой на часовете 980 в полза на тези по практическа подготовка. Към момента функциите на асистент в зъболекарския кабинет се изпълнява от медицинската сестра. Целта на обучението по новата професия е то да бъде по-фокусирано върху спецификата на денталната практика.