Музикант на Пако де Лусия свири на 20 август в Летния театър

Варна Лайф

11-07-2013, 12:23

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио се провежда с подкрепата на Посолство на Испания

Един от музикантите на Пако де Лусия – Хорхе Пардо ще свири на сцената на Летния театър на 20 август. Пардо е обявен за най-добър джаз музикант на Европа за 2012 г., с което стана първият испански музикант, носител на това признание. Музикантът е свирил дълги години в групата на Пако де Лусия, партнира си с имена като Чък Къриа, Камарон де ла Исла, Томати то и Чано Домингес. Името му според специалисти се свързва органично с оформянето на съвременното лице на иберийския джаз и вливането му като мощна вълна в обновеното лице на фламенкото от 70-.те години  до днес.

 

Хорхе Пардо започва да се занимава с музика от съвсем ранна възраст, като първо свири на китара, но много скоро е завладян от магията на духовите инструменти. Стартира силно с участия в групите на Педро Итуралде, Диего Караско, Мануел Солер. Скоро пътят му се пресича и с Пако де Лусия, като остава дълги години част от неговата група. В края на 70-те се запознава и с Камарон де ла Исла и участва в легендарния запис La leyenda del tiempo. Освен това сътрудничи и с млади артисти от школата Amor de Dios и така участва в създалото се течение Jovenes Flamencos. Това е времето, в което флейтата и саксофонът влизат в света на фламенкото и се превръщат в неразделна част от съвременния  му инструментариум. Хорхе Пардо неизменно присъства в много от филмите на забележителния режисьор Карлос Саура.

Най-новият му албум "Huellas" ("Следи") е запечатал ретроспективно траекторията на неговото изкуство до момента. В албума участват като гост-музиканти над 50 артиста от света на джаза и фламенкото - забележителни аристи като Хавиер Колина, Карелс Бенавент, Хосеми Кармона, но също така и много млади музиканти.

 

Именно с тази възпламеняваща програма от "Huellas" ще имаме възможност да видим Хорхе Пардо във Варна. Той ще омагьоса своите почитатели в компанията на едни от най-добрите музиканти на Испания - китариста Хосеми Кармона и перкусиониста Бандолеро.

Концертът на Хорхе Пардо и неговото трио се провежда с подкрепата на Посолство на Испания.

 

Билетите за концерта на Хорхе Пардо са на цени от 15 до 25 лв и са в продажба на касите на Летния театър и ДКС-Варна, в мрежата на Тикет Плюс и онлайн на www.ticketplus.bg.