Стена в морето убила митрополит Кирил

Животът

11-07-2013, 05:51

Снимка:

Bgbeaches.com

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Спасител, пазил Тато в „Евксиноград”, с версия за удавянето

Стена в морето край резиденцията „Евксиноград” е станало причина за удавянето на митрополит Кирил, пише "Монитор". Това заяви вчера дългогодишният спасител в резиденцията на властта „Евксиноград” Божидар Банков. Версията на експерта за нелепата смърт на светинята е подкрепена и от идентичен инцидент, станал преди година на същото място.

Според него причината е издигнатата стена, която е на границата на „Евксиноград”.
„Навремето там имаше ограда и милиционер, който не позволяваше на простосмъртните да влязат в резиденцията. Сега е малко по-свободно”, коментира Божо.

Миналото лято пенсионираният спасител, който има вила наблизо, слязъл със съпругата си д-р Антония Бангиева на същия плаж на Траката, където се удави митрополитът. Докато се препича, жена му влязла във водата и стигнала точно до края на дамбата, до оградата, и започнала да вика за помощ. Знам, че е добър плувец и в началото не приех на сериозно това, че ме вика за помощ, признава си старият морски вълк. След това обаче влиза и успява да я спаси. Там разбира каква е причината. Оказва се, че при лек ветрец, около стената над водата се завихря въздушен слой.

Образува се нещо като вакуум и ако си бил под водата, след като изплуваш, просто не може да си поемеш въздух, обясни той. Това се случило със съпругата му и спасителят смята, че вероятно ситуацията се е повторила и при удавянето на дядо Кирил. Там дълбочината е около 3 метра, а опора няма никаква. Ако е имало някой с него, е можел да се спаси, както стана с жена ми, но той не е имал този шанс, добави Божидар Банков.

Банков, който лично е охранявал Тодор Живков по време на къпането му в морето, припомни вчера първата си среща с владиката в първите години на демокрацията. „Бяхме с доктора на плажа, когато дойде с една кола и тогава се запознахме, разказва Божо. Почерпихме го и той изпи 1-2 чаши шампанско, но замези с един суджук, който ядеше, без да го реже. Беше много възпитан и любезен млад мъж, а след това се изкъпа, а аз го охранявах. След като излезе от водата, ми благодари”.

 

В същото време на профила си във Фейсбук варненският поет  Валери Станков коментира смъртта на владиката така: 
Версията за смъртта на +Варненски и Велико-Преславски митрополит Кирил в морето под "местността „Траката” край Варна поражда у мен – като у всеки стар варненец, запознат с особеностите на морския лов и риболов, следните недоумления:
1. Сам ли Дядо Кирил е отишъл на плажа под т. нар. „Попска вила”? Ако да, защо е отказал да ползва услугите на своя шофьор, като се има предвид ранния час за слизане на плажа, както и теренът, който, макар и лесен за слизане към морето, с торба миди на връщане би бил труден дори за младо момче? 
2. Освен плавници, маска и шнорхел, носил ли е Дядо Кирил със себе си „гагам” – уред за стъргане на миди от подводните камъни, както и торба за събиране на улова, или е разчитал за изтръгването им на собствените си пръсти и нокти? Ако е второто, забелязани ли са при огледа от съдебните медици „следи” от неминуемите наранявания по върховете на пръстите и ноктите му – драскотини от черупките на мидите? 
3. В колко часа заранта Дядо Кирил е метнал хавлийката на рамо, взел си е багажеца за плажа и е напуснал покоите си, и колко часа подир трагичния инцидент лекарите установяват и поставят диагнозата „хипотермия”, в следствие на която е настъпила смъртта – удавянето на Дядо Кирил, като се има предвид, че на 9 юли 2013-а година сутринта температурата на морската вода във Варненския залив е била 23-25 градуса – достатъчна, за да може човек със здрав организъм и добро разположение на духа да вади миди с голи ръце в продължение на 1, 5 часа? 
4. Тъй като не вярвам да е слязъл на камъните под "Траката" с патрахила, инсигнията и кръста, да питам още нещо - къде на плажа Дядо Кирил, преди да влезе в морето за миди, си е оставил личните вещи - хавлийката, панталоните, ризата, GSM-а, обувките - или джапанките, с които обикновено миряните тръгват към плажа?
От медицинската практика е известно, че, установима единствено в болнични условия, хипотермията – или състоянието, когато тялото е изложено продължително време на студ и организмът не може да възстанови изгубената топлина, телесната температура започва да спада, а характерни за намаляването на телесната температура симптоми са треперене и умствени смущения като загуба на памет, ориентация. При хипотермия жизнеността на организма рязко се понижава заради липсата на достатъчно въздух в дробовете, а фактът, че носещият се по повърхността на морето труп на Дядо Кирил е бил „забелязан” от бдителна жена на брега, говори, че в белите дробове на покойния е имало достатъчно въздух. 
5. Защо нито един заклет ловец на миди във Варна, сред които съм и аз, посещаващ плажа под м. „Траката”, за толкова години до днес ни веднъж не е забелязвал Дядо Кирил да пълни торбата с морския деликатес – и откъде се взеха тия „рибари”, потвърдили за всички възможни медии, че Дядо Кирил всеки ден си е слизал край морето с хавлийката? При лятното щъкане на папараци и фотографи - ловци на пикантерии из Варна и околностите фактът, че Дядо Кирил отива за миди, едва ли щеше да бъде пропуснат.
6. В отпуск ли е бил – и, ако не, защо изчезна първоначалната информация от Варненската и Велико-Преславска Митрополия, че през последните два дни Дядо Кирил не се е появявал на работа?
7. Защо толкова се бърза с утрешното (бел.ред. днешното) опело на Дядо Кирил - и направени ли са всички необходими лабораторни анализи и съдебно-медицински експертизи?
Питам днес, за да не се налага след месец ексхумация на покойника". 

Толкова засега.