Фенове на Борджиите на война за спасяването им

Варна Лайф

11-07-2013, 08:01

Снимка:

SaveTheBorgias

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Недоволни пратиха стотици консерви със сардини на президента на американския тв канал, в небето на Ню Йорк пуснаха банер с искане да им върнат сериала

Aмериканската кабелна телевизия Showtime успя да си навлече гнева на стотици хиляди разочаровани зрители, заради спирането на ренесансовия сериал "Борджиите". За да върнат любимите си герои на екран феновете пък подеха уникални инициативи. В знак на протест те регулярно изпращат на шефовете във Showtime консерви със сардини по пощата. Исканията им за рестарт на шоуто вчера полетяха и в небето над Ню Йорк. За капак подготвят бойкот на телевизионния канал, като вече спират да плаща за него и го оставят без абонати. И всичко това заради недоразказаната история на династията на Борджиите. 

SHO RESPECT 2 FANS SAVE THE BORGIAS

През 2011 година телевизионният канал Showtime стартира историческата драма "Борджиите", замислена в четири сезона и създадена от носителя на "Оскар" Нийл Джордан. Епизодите проследяват историята на Родриго Борджия, възкачил се на престола на Св. Петър като папа Александър VI и неговото семейство.

Ренесансовaтa пищност, династичнитe бракове, непрекъснататa борба за власт, жаждатa за мъст и още един носител на "Оскар" - Джеръми Айрънс в главната роля, са само част от рецептата за успеха на поредицата. В образа на отровителката Лукреция Борджия се превъплъщава дебютантката Холидей Грейнджър. За ролята на Чезаре Борджия, на когото Николо Макиавели, посвещава книгата си "Владетелят" е избран младият канадски талант Франсоа Арно. Всеки един от епизодите на историческата драма струва $2,5 млн. Високобюджетната копродукция, снимана в Будапеща бързо събира милиони фенове по целия свят. "Борджиите" донасят за Джеръми Айрънс номинация за "Златен глобус", а за сериала 10 номинации и две награди "Еми". 

Преди месец, малко преди да излъчи последния епизод от трети сезон, обаче кабелната телевизия изненадващо обяви, че прекратява шоуто. Оказва се, че предварително анонсираният четвърти сезон няма да се снима. Така решението, историята за испанската фамилия, властвала през XV век над Рим и целия християнски свят да остане незавършена, вбеси феновете и те подеха битка за спасяването на Борджиите. 

В мига, в който разбраха, че няма да получат обещания край феновете създадоха стотици страници за спасяването на сериала на различни езици в социалните мрежиОнлайн петиция срещу преждевременното прекратяване на следващият сезон събра повече от 14 000 подписа за няколко дни. Още в първия час от стартирането си кампанията #SaveTheBorgias предизвика повече от 3400 коментара. Платеният Showtime получи и съвсем сериозна заплахата клиентите му масово да започнат да прекратяват абонаментите си. 

В отговор на анулирането на обещания четвърти сезон, на 28 юни поклонниците на историческата драма, започнаха и изпращането на стотици консерви сардини в офиса на президента на Showtime Дейвид Невинс. Идеята за рибните консерви идва от епизод, в който по време на Великденския пост папа Александър забранява на кардиналите да ядат друго освен сардини.

"Решихме да пращаме консерви сардини на Showtime като знак, че ние феновете се чувстваме лишени", разказа Барбара Кристел, създала една от многото групи за спасяването на Борджиите. 

Изобретателността на феновете не стихна и вчера, когато в небето над Ню Йорк и Ню Джърси в 12 часа местно време полетя банер с текст "Покажи уважение към феновете, спаси Борджиите". Посланието отново бе адресирано до президента на Showtime Дейвид Невинс.  Почитателите на сериала са категорични, че няма да се откажат докато не видят така жадувания финал на историята за скандалната фамилия Борджия.