Куче ражда след кастриране в общинския приют

Мисия Варна

10-07-2013, 16:21

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

От неправителствена организация сигнализират за агонизиращи животни в кучкарника в Каменар

Бездомно куче ражда, въпреки че по документи се води кастрирано в общинския приют за безстопанствени животни в Каменар. За това алармираха от сдружение "Право на живот по закон". По думите на Дарина Бързева от организацията, след като се е оказало, че явно операцията е неуспешна, животното е кастрирано втори път. Поредната интервенция обаче води до усложнения и раните на майката се възпаляват. Така в момента кучето, по думите на Бързева е оставено да агонизира в кучкарника. Шокиращите кадри бяха споделени във фейсбук страницата на организацията. Според представителката на сдружението, кучето е оставено да се мъчи в мизерните условия в приюта, без специални грижи от ветеринар. Снощи лекарят и управител на кучкарника, д-р Татяна Мура му е дала антибиотици, но това според представителите на неправителствената организация не е достатъчно. Същевременно, част от малките на майката измирали едно по едно от мистериозен вирус, въпреки че в документите пишело корона вирус и парвовироза.

Отношението към настанените в Каменар животни е нехуманно, а вътре се разнасят зарази, които могат да са опасни и за хората. Това заяви пред varna.utre.bg Анатолий Тодоров, също член на сдружението "Право на живот по закон". По думите на младия мъж, който е и ветеринарен лекар, в приюта има още няколко кучета, които са в тежко състояние, но никой не се грижи адекватно за тях и са оставени да залиняват на тъмно и в мизерни условия. Друг проблем е и, че в общинския обект било пълно с бълхи и кърлежи, макар на практика това да е недопустимо. Един от гледачите на безстопанствените животни заявил пред Тодоров, че около кучкарника е пръскано против паразитите, но самите животни не са били третирани.

От сдружението за пореден път изразиха недоумение как е възможно, въпреки финансирането, което получава от общината приютът за безстопанствени животни, условията вътре да са толкова лоши и да се стига до куриозни случаи животни да са кастрирани и въпреки това да продължават да се размножават. Потърсеният за коментар шеф на общинската дирекция по обществен ред и сигурност, Стойчо Бакалов днес не отговаряше на мобилния си телефон. По думите на Анатолий Тодоров пък, преди обед представители на кметската администрация са били на посещение в кучкарника. По време на срещата вероятно е обсъждано бъдещето на приюта, но чиновниците са отказали информация на представителите на сдружението, които също са били на мястото.