Митрополит Калиник ще е наместник на Варненската епархия

Животът

10-07-2013, 13:19

Снимка:

© БГНЕС/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Близо 20 са епископите, които отговарят на изискванията да оглавят Варненската епархия

Врачанският митрополит Калиник бе назначен от Светия синод за наместник на починалия вчера Варненски и Великопреславски митрополит Кирил.

На продължилото повече от два часа извънредно заседание в столицата, бе решено Калиник да изпълнява правомощията на варненския владика, до провеждането на избор, което по устав трябва да се случи до три месеца.

Близо 20 са епископите, които отговарят на изискванията за митрополит. Кандидатите трябва да имат богословско образование, да имат служба в клира поне 10 години, да са живели в манастир поне три години и да са на възраст между 35 и 70 години.

Светското име на митрополит Калиник е Димитър Райчев Александров. Той е роден през 1931 г. в село Мъглиж, Казанлъшко. Завършва Духовната академия "Свети Климент Охридски" в София и през 1960 г. се замонашва под името Калиник.

През 1968 година започва работа като агент в Държавна сигурност под имената Рилски и Велко, а две години по-късно става игумен на Рилския манастир. През 1971 г. получава епископски сан, а три години след това е утвърден за Врачански митрополит.

Член е на Светия синод. Почетен гражданин на Враца от 2004 г.