Освободиха Иван Портних като депутат

Мисия Варна

10-07-2013, 11:33

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

При гласуването възникнаха противоречия

Парламентът освободи Иван Портних като депутат. Народните представители гласуваха прекратяването на пълномощията на спечелилия кметските избори във Варна, съобщи Дарик.  При гласуването обаче възникнаха противоречия. Според ДПС, за да бъдат прекратени пълномощията на депутата от ГЕРБ, е необходимо да гласуват 63-ма депутати "за". При гласуването обаче "за" гласуваха 58 народни представители, "против" бяха 7, а 42-ма се въздържаха.

Председателя на парламента Михаил Миков обясни, че кворумът не е абстрактно понятие, и решението за освобождаване е било прието при прегласуването.
"Има два възможни пътя - единият е искане до Конституционния съд. КС има практика поне в два случая. Има и един трети вариант - да се постави още веднъж с нарочно решение на Народното събрание искането и това решение да се преразгледа от парламента. Воля на пленарната зала е да избере пътя, по който ще продължи", обясни още председателят на парламента.
Лидерът на ДПС Лютви Местан предложи прекратяването на правомощията на Иван Портних да бъде гласувано отново. Този път "за" гласуваха 103 депутати и така решението беше взето.