Китайци искат директен самолет до Варна

Мисия Варна

05-07-2013, 16:52

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Бизнесмени от провинция Джей Дзян готови да инвестират в туризма ни

Директна самолетна линия до Варна или София значително би улеснила както бизнес-отношенията, така и популяризирането на морската столица като туристическа дестинация в китайската провинция Джей Дзян. Това стана ясно по време на срещата на областния управител Коста Базитов с гостите, водени от Мао Линшенг, заместник-председател на Постоянния комитет на Народния конгрес на провинцията.

Според делегатите, китайски инвеститори могат да изградят свои предприятия в промишлена зона "Варна Запад", която все още е на ниво идеен проект и от там да изнасят продукцията си към другите европейски страни, но преди това трябва да има комуникации и необходимата инфраструктура. Бизнесмени от азиатската страна също биха проявили интерес към инвестиции в туризма, ако комуникациите със страната ни бъдат подобрени.

Провинция Джей Дзян е голяма по площ почти колкото България, но населението й е от над 54 милиона души. В нея има 11 града и 90 окръга, а по брутен вътрешен продукт на глава от населението се нарежда на трето място след Пекин и Шанхай. 6 милиона от жителите на провинцията осъществяват инвестиции или са стартирали бизнес в други провинции, а 1,5 млн. от населението е инвестирало в чужбина, стана ясно по време на срещата. Ай ти секторът е един от основните, в които е заета голяма част от населението на Джей Дзян. Развито също така е и земеделието.