Репортер получи инструкции от ДПС как да гласува

Мисия Варна

05-07-2013, 12:52

Снимка:

СКАТ

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От централата на партията в морската столица призовават варненци с мюсюлмански имена да дадат вота си за Христо Бозов

Репортаж, от който става ясно, че Движението за права и свободи в морската столица работи за Христо Бозов на изборите, излъчи в новинарската си емисия Национална телевизия СКАТ. Първоначално, още преди първия тур на вота, масово варненци с турски имена са били атакувани с есемеси със следния текст: "ДПС ви призовава да подкрепите Бозов за кандидат за кмет на Варна с № 5".

Списъкът очевидно е взет от някой от мобилните оператори, тъй като съобщения са получавали хора, които не са били активисти на партията, но са станали жертва на телефонната политическа агитация, единствено, защото са с мюсюлмански имена.

Вследствие на сигналите за есемесите, репортер на СКАТ, говорещ турски език, се обажда в централата на партията във Варна и от видеото се вижда как той набира стационарния номер на офиса на ДПС във Варна, който е отбелязан и на страницата на организацията в интернет.

Първоначално вдига секретарката, която отговаря на български език, че ще повика някой да му обясни. След това в слушалката се чува мъжки глас, който на турски разпитва избирателя какво иска. Човекът обяснява, че е получил есемес да гласува за Бозов и иска да провери дали ДПС наистина подкрепя този кандидат за кмет. "Да разбира се, подкрепяме го", гласи отговорът. Репортерът под прикритие няколко пъти настоява със сигурност да му кажат, че ДПС стои зад Бозов и всеки път получава утвърдителен отговор.

След това пита кой е номерът в бюлетината, с който да гласува за Бозов. И получава отговор: "С петицата ще гласуваш, с петицата".

Материалът по СКАТ беше излъчен буквално час след като в ефира на БТВ, независимият кандидат Христо Бозов, официално подкрепен от БСП, отрече зад него да стои и Движението за права и свободи. По време на дебата с опонента си – десният Иван Портних, той на няколко пъти повтори, че не е подкрепен от етническата партия.