Съдът отмени кметска заповед за събарянето на вилата на Марешки

Мисия Варна

03-07-2013, 15:18

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

В действащата Наредба за разполагане на преместваеми обекти няма въведено изискване за височина

Варненският административен съд отмени заповед на кмета на община Варна за демонтиране на второто ниво на фитнес-клуб на "Белвекс"ООД, на плаж "Кабакум север 2".  Това е така наречената плажна къща на аптечния бос Веселин Марешки, на чиито втори етаж има фитнес. Кметската заповед за събаряне на хасиендата на Марешки е от 30 август миналата година.  

Образуваното административно дело е по жалба на Светлана Марешка, управител на "Белвекс" ООД. Според съда преместваемия обект заема площта, посочена в разрешението за поставяне, а при издаването на заповедта са допуснати редица нарушения.

Съдът счита още, че в заповедта не са налице мотиви. Общината се е задоволила с препращане към общи разпоредби на различни нормативни актове без да индивидуализира фактически основания по премахване на преместваемия обект. Съществува вътрешна нелогичност и противоречивост за издаване на заповедта и съда е поставен в невъзможност да извърши надлежен контрол за законосъобразност. В действащата Наредба за разполагане на преместваеми обекти на община Варна няма въведено изискване за височина.

След като няма такова ограничение поведението на жалбоподателя не може да се квалифицира като противоправно, съобщават от съда. Община Варна е постановила недействителен административен акт и същия следва да се отмени. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.