Авария в завод в Девня, изтече отровно вещество

Животът

28-06-2013, 09:39

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Течът на трихлоретан е от стара цистерна в "Полимери"

Изтичане на трихлоретан има в завода "Полимери" АД в Девня. На място са Гражданска защита, които работят по овладяване на ситуацията, съобщи говорителят на полицията Ивана Милева. Течът на отровното вещество е от 10-тонова стара цистерна, но са изтекли само няколко литра. Трихлоретанът е силно запалим и при горенето отделя зарин. Той е със специален европейски регламент за съхранение.

Според кмета на Девня Атанас Кузев за ремонт на съоръженията са правени предписания многократно, но ръководството на завода, който е в несъстоятелност, така и не е осигурило средства за ремонт. Кузев уточни, че сигналът за инцидента е подаден малко преди 4 ч. тази сутрин. По думите му опасност за населението няма.

През месец май миналата година пробойна в голям резервоар за съхранение на химически вещества  в "Полимери" АД хвърли в паника Девня и околните села. Тогава от резервоар с вместимост 5 000 куб.м. пак бе изтекъл трихлоретан. Положението бе овладяно след контролирано намаляване на нивото в резервоара.