Серенади пред Областна (+)

Мисия Варна

26-06-2013, 17:56

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

Протестиращите нощуват на смени в сградата на ул. "Преслав"

Трийсетина протестиращи щурмуваха преди около час и половина днес сградата на варненската Областна управа и се канят да нощуват в нея. Демонстрантите, предвождани от областния координатор на Националния фронт за спасение на България Костадин Костадинов, са се заканили да останат във и около сградата на ул. "Преслав" докато правителството не подаде оставка.

След като изпълниха заканата си от протеста в неделя да щурмуват Областната управа ако Пламен Орешарски и екипът му не се оттеглят от властта, днес протестиращите във Варна искаха да се срещнат с областния управител Коста Базитов. В този час обаче той беше на среща с временно изпълняващия длъжността кмет Богдан Караденчев.

Базитов все пак се върна бързо до работното си място и се срещна с протестиращите. Пред тях той заяви, че не може да ги подкрепи, тъй като все пак е назначаван от правителство. Губернаторът припомни и, че в същото време сегашното правителство още с встъпването си се закани да смени всички областни управители. А и към днешна дата, самият Базитов е един от осемте губернатори, очакващи да бъдат сменени от постовете си.

След като Костадин Костадинов заяви, че Кабинетът е избран нелигитимно и трябва да си ходи, Базитов предложи да се обади в Министарски съвет и да предаде исканията им. Така Костадинов и още няколко от протестиращите се качиха в кабинета на губернатора. След около двайсетина минути стана ясно, че Коста Базитов не може да се свърже с никой от София. Тогава демонстрантите, предвождани от Костадин Костадинов се заканиха да останат да нощуват в сградата на Областната администрация.

 

23:00 Около 30 човека има и в момента пред Областна администрация във Варна. Някои от протестиращите са се прибрали по домовете си за бърз душ и ще сменят "колегите" си след 2 часа. Други са решени да останат до сутринта. Сред тях е и общинският съветник Костадин Костадинов, който дава тон за песен на групата пред входа. С китара и песнопойка в ръка протестиращите подхващат поздрав след поздрав за премиера Орешарски. Заради протести и заплахи ("Да не обърнем другия край") от съседен балкон серенадата под прозорците на кабинета на областния спря и импровизираният хор се премести във вътрешния двор на сградата на областна администрация. 2-3-ма от протестиращите пък спят на диваните в приемната на първия етаж. Дежурен от редиците на "окупаторите"  се грижи за чистотата и обира всички чаши от бира, кафе, бутилки и фасове от тротоара и стълбите пред входа. Полицейското присъствие е дискретно, има неколцина униформени в сградата и други в цивилни коли на двата съседни ъгъла.