Александър Йовчев: Предлагам промяна, а не подмяна

Мисия Варна

26-06-2013, 15:34

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Кандидатът за кмет от АТАКА се срещна с граждани на кв.Владиславово. Бяха дискутирани въпроси относно инфраструктурата в квартала, безработицата сред младите и бъдещето на децата на Варна. Ето какво отговори кандидатът за кмет на поставените от гражданите въпроси

- Какво е новото, което предлагате г-н Йовчев? Какво е по-различното във Вас от другите кандидати?

- Тук искам да отбележа ,че аз с нищо не съм свързан с досегашния модел на управление във Варна и по никакъв начин с екипа на бившия кмет – Йорданов. В живота съм постигнал всичко с честен труд, собственик съм на фирма занимаваща се с търговия и строителство, познавам финансите и организацията на една фирма, и съм доказал качествата си на успешен мениджър. В продължение на 10-12 години създавам работа на много хора и знам какво е да изискваш качество от изпълнението на всяка задача и да носиш отговорност за действията си. На протестите през зимата хората носеха лозунги, на които пишеше “Не искаме подмяна , искаме промяна“. Аз им предлагам тази промяна, а не подмяна, затова смятам че аз съм най-добрият кандидат.
- Какво ще направите с улиците – погледнете в какво състояние са, навсякъде има дупки, а пред блоковете няма места за паркиране?
-  Когато стана кмет ще направя пълно реновиране на пътната настилка на основните артерии в квартала особено на бул. "Св.Елена", в частта му от Кайсиева градина до блок 306. В програмата си предвиждам поправка на междублоковите улици и изграждане на места за паркиране на автомобилите, като няма да бъде отнето от зелените площи, а ще се търсят начини за пълноценно използване на определените за улици терени. Тук включвам също и изграждане на бордюри и тротоари, за да няма затлачване на улиците по време на дъжд. 
- Какво ще направите за младите, нямат работа и безработицата е голяма сред тях?
- В програмата си предвиждам създаване на нови работни места, чрез създаване на нови общински предприятия, в които ще бъдат назначавани млади и кадърни хора, завършили училище или университет в нашия град. Тук излизам малко извън въпроса но няма как да не спомена, че чрез създаването например на едно общинско предприятия с предмет на дейност "Изграждане и поддръжка на пътната инфраструктура", ще разреша няколко наболели проблеми в общината. Първо по този начин бюджетът, който се отпуска за тази дейност ще се използва от създадената за тази цел общинска фирма. С това в голяма степен спираме източването на средства от бюджета и спестените пари ще се използват за социални и други дейности. Второ, създаваме нови работни места, с което намаляваме равнището на безработицата в града. Тук само допълвам, че това са постоянни работни места, а не сезонни. Като косвени бонуси за варненци от тази моя идея ще изтъкна, че ще се повиши контролът по изпълнението на задачите, а също така и поетите отговорности на общината към своите данъкоплатци. Ето виждате как само с едно действие се обезпечава решаването на 2 основни проблема, а именно – спиране течовете от бюджета и намаляване индекса на безработицата.
- Какво предвиждате за младите семейства?Проблемът с детските заведения не се решава вече с години. Самата система на лотария при избора им, също не е много ясна как работи. Вие какво предлагате?
- Въпросът за детските градини и ясли се оттече много дълго във времето и това е доказателство, че има нужда от нов поглед върху този проблем. Изграждането на детски градини е безспорно решението му, но тук искам да подчертая  - по нови правила. Досега всички градини се правеха от частни строителни фирми участващи по закона за обществените поръчки. Аз си направих труда да направя една сметка колко лева излиза една детска градина с леглова база от порядъка на 250-300 легла. Калкулацията показва че това е не повече от 1 – 1,2 млн.лева. За сравнение, едно такова детско заведение е направено забележете за 4-5 млн.лв, или 3-4 пъти по скъпо от фирма спечелила такава поръчка по ЗОП. Ето защо проблемът с детските градини във Варна не може да се разреши. Защото тук става дума за корупционни схеми. За това са прави гражданите да искат ревизия на сделките в общината, и ако ми гласуват доверие аз ще направя всичко това прозрачно.