Симпозиум събира светила по нефрология във Варна

Новините

26-06-2013, 11:21

Снимка:

Impact Press Group/Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Ще участват над 170 известни европейски нефролози

Морската столица ще бъде домакин на ХХ Дунавски симпозиум по нефрология. За пръв път той се организира съвместно с Европейската бъбречна асоциация - Европейската диализна и трансплантационна асоциация (ERA – EDTA) и Световната бъбречна асоциация (ISN). Най-високият нефрологичен форум в страната за тази година е под патронажа на Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" и Университетска болница "Св. Марина". Форумът ще се проведе от 28 до 30 юни.

В научното събитие като ще участват над 170 известни европейски нефролози от над 20 държави, сред които Германия, Великобритания, Швейцария и Италия. Предвидени са научни сесии по най-съвременни проблеми на нефрологията, както и специални такива по перитонеална диализа и бъбречна трансплантация. В научния форум ще участва и тазгодишният носител на почетното звание Doctor Honoris Causa на МУ – Варна – проф. Ханс-Петер Марти, известен специалист в областта на бъбречната трансплантация.

На форума ще бъдат отбелязани и 40 години клинична нефрология в Медицински университет - Варна. Днес тази млада и динамично развиваща се специалност намира своето съвременно лице в Клиниката по нефрология към "Св. Марина". Тук се прилагат всички утвърдили се методи за диагностика на бъбречните заболявания. От 2009 г. до момента са извършени 12 бъбречни трансплантации от живи донори, като последните две са осъществени през настоящия месец.