Свлачище бави откриването на онкоцентъра в Терапията

Новините

26-06-2013, 10:43

Снимка:

УМБАЛ "Св. Марина"

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Очакванията са да отвори врати до края на годината

Откриването на онкологичния и лъчетерапевтичен център към УМБАЛ "Св. Марина" се бави заради свлачище. Предстои неговото укрепване, като вече е проведена обществена поръчка и е избран изпълнител на проекта. Земните маси тръгнали при старта на строителството на сградата. Това съобщи за Дарик шефът на лечебното заведение проф. Жанета Георгиева.
Забавянето на онкоцентъра се дължи и на изграждането на трети бункер за радиохирургия. Първоначалните планове бяха центърът да разполага с два линейни ускорителя, купени с част от 18-те милиона лева по проекта за супермодерния онкологичен център. Правителството обаче реши да отпусне допълнителни 7 млн. лева за покупката на трети ускорител с радиохирургия. Той  е вариант на кибернож от най-ново поколение. Апаратът служи за безкръвно третиране на някои видове тумори. Лечебното заведение вече разполага и с обучен екип, който да работи с модерната техника.
Очакванията са центъра да отвори врати до края на годината, тъй като сградата вече е готова. Остава укрепването на свлачището.