Осъдиха брокерка, завлякла младо семейство с 48 хил. евро

Крими

24-06-2013, 15:50

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

66-годишната управителка на "Дом" ООД получи условна присъда и трябва да възстанови присвоената сума

Условна присъда за длъжностно присвояване наложи Варненският районен съд на 66-годишна управителка на фирма за недвижими имоти за присвояването на 46 000 евро.

В процедура на съкратено съдебно следствие, подсъдимата се призна за виновна, че в периода 25 февруари – 24 септември 2009 г., присвоила чужди пари връчени й в качеството й на представляващ и управляващ фирма "Дом" ООД. Пострадали от измамата са младо семейство, купувачи на апартамент в новострояща се от дружеството жилищна сграда във Варна.

"Опареното" семейство сключило предварителен договор за закупуване на апартамент в строеж и започнало на няколко отделни вноски през инкриминирания период да плаща различни суми по договора. В началото на 2011 г. потърпевшите случайно разбрали от друг собственик в недовършената сграда, че дружеството е обявено в несъстоятелност и има назначен синдик. Проверка в списъка на кредиторите показала, че предоставените парични суми от пострадалите за покупка на недвижим имот не са осчетоводени във фирмата в пълния си размер и има данни за присвояване.

Районният съд наложи на 66-годишната жена наказание от 8 месеца лишаване от свобода, отложено с 3 години изпитателен срок. Тя бе осъдена да заплати на пострадалите сумата от 46 000 евро за претърпените в резултат на деянието имуществени вреди, сторените по делото разноски, както и държавната такса върху уважения граждански иск. Обжалването на присъдата е в 15-дневен срок.