Звездният баритон Кирил Манолов в премиерните спектакли на "Фалстаф"

Варна Лайф

24-06-2013, 09:42

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

На 28 юни от 19 часа на основна сцена - ММФ "Варненско лято"

По повод 200-годишнината от рождението на Джузепе Верди, Държавна опера Варна поставя за първи път в своята история последната творба на великия композитор "Фалстаф". В постановъчния екип са поканени известни творци от италианската и световна оперна сцена – диригента Стефано Сегедони, познат ни от премиерата на "Севилският бръснар", режисьора Джулио Чабати, сценографа Платон Барди и костюмографа Марко Натери. Диригент на хора е Стефан Бояджиев. 

След предпремиерните спектакли в началото на април и турнето в Холандия, с предимно италиански солисти, премиерата на "Фалстаф", с участието на български солисти, бе планирана да се случи през лятото. Специално за ролята на Фалстаф е ангажиран един уникален български певец - баритонът Кирил Манолов. Освен че притежава прекрасен глас и завидно артистично присъствие, с едрата си фигура и ръст от 202 см, той отговаря напълно на героя, описан в либретото на "Фалстаф".
Звездният баритон ще изпълни короннната си роля, проправила му пътя към международно признание, и в двата премиерни спектакъла на "Фалстаф" – на 28 юни, 19 часа, на основна сцена, в рамките на ММФ "Варненско лято" и на 16 юли от 21 часа в Опера в Летния театър. В главните роли ще гастролират Петър Данаилов - Форд и италианките Ева Корбета (28 юни) и Паола Санчуинети (16 юли) - Алиса Форд. Останалите персонажи са поверени на солистите на Държавна опера Варна Ирина Жекова - Нанета, Валерий Георгиев - Фентон, Арсений Арсов - Доктор Каюс, Христо Ганевски - Бардолф, Гео Чобанов - Пистола, Вяра Железова - Мег Пейдж, Бойка Василева - Мисис Куикли и солистката на балета Илияна Славова в ролята на Пажа.