Наблюдаваме "свръх суперлуние"

Животът

23-06-2013, 10:24

Снимка:

temenuga.blog.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Рядкото явление ще настъпи около 14 часа и 30 минути

"Свръх суперлуние" се очаква да настъпи около 14 часа и 30 минути днес, съобщиха астрономи от Българската академия на науките. И тъй като Земята и Луната днес ще са по-близо една от друга, отколкото са обикновено, лунният диск трябва да изглежда по-голям и по-ярък на небето.

Рядкото явление е комбинация от две събития, които в този ден ще настъпят почти едновременно. Луната ще премине през перигея на нейната орбита, при което тя ще се доближи на минимално разстояние от 356 989 км до Земята и настъпването на фаза пълнолуние. Перигей е точка в орбитата на Луната, която е най-близка до планетата ни, а орбитата на естествения ни спътник не е кръгова, а елиптична.

След около половин месец Луната преминава през точката наречена апогей, в която разстоянието между нея и Земята е максимално. Периодът на преминаване на Луната през перигея (съответно апогея) е около 27 денонощия, а интервалът на повторение на фазите е около 29 денонощия. Това от своя страна означава, че ако някога се случи така, че преминаването през перигея да съвпадне с пълнолунието това събитие ще настъпи отново след около 411 денонощия, т.е. малко повече от година. Именно това е и периодът на повторение на "суперлунията".

Днес Луната ще изгрее на фона на звездите от съзвездие Стрелец.