Петдесетница е!

Животът

23-06-2013, 09:57

Снимка:

© Impact Press Group/Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква

Днес православната църква отбелязва Петдесетница или Ден на Света Троица. Този голям духовден християнски празник прославя явяването на Светия Дух върху апостолите на 50-я ден след Възкресението (след Великден). Смята се, че това е рожденият момент на християнската църква. Докато традиционно иконите показват действията, случили се в сградата, много от иконите за Петдесетница ги изобразяват на фона на Сионската горница като символ на голямото значение на събитията, надвишаващо времето и мястото, в което са се случили.

След Възнесението апостолите заедно със св. Богородица и десетки вярващи, се намирали в постоянна молитва в Сионската горница. В неделята на Шавуот изведнъж се извила вихрушка и самият Свети Дух се явил пред вярващите във вид на огнени езици и ги дарил с божествени дарове. По думите на апостол Павел даровете на Духа са любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание. Под влиянието на Светия Дух те започнали да прославят величието на Бога на най-различни езици. Така те били просветлени и готови да тръгнат по света и да проповядват християнството на други народи.

Поради вихрушката и шума много жители и посетители на Ерусалим се събрали около сградата. Тогава апостол Петър произнесъл първата християнска проповед, в която прославил величието на Иисус Христос и поканил присъстващите да се покаят. В този ден повече от три хиляди души приели християнската вяра и създали първата християнска общност.