Офисът на Община Варна в Брюксел да се отвори за младите

Мисия Варна

21-06-2013, 10:42

Снимка:

Архив

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Варна е академичен град и отварянето му към света става чрез младите и техните постижения, напомни Чавдар Трифонов

Жребият в дискусията за кандидат кметове, организирана от Консултативния младежки съвет, определи за Чавдар Трифонов номер 4- като този в интегралната бюлетина за изборите на 30 юни. Най-младият сред шестимата участници говореше на един език със залата в Общинския младежки дом въпреки изискванията за време на регламента.

По темата за включване на младите във всеки аспект от управленската си програма Чавдар сподели, че очаква от тях мечти и въображение. Без да ги има, всяка програма ще остане само текст. Кандидатът за кмет обясни, че основа на "пирамидата–град" са безопасността и чистотата, над които се надгражда социално устойчиво и справедливо развитие. Но всяка стъпка трябва да се прави прозрачно и открито с участие на гражданите, и най вече на младите варненци. Те са доказали, че имат високи критерии и будни сетива, а това е пренебрегван досега капацитет, който трябва да се търси и ползва, заяви Чавдар.

Това ще стане с насърчаване на проекти, разкриване на стажове в администрацията, постоянна интернет връзка за идеи и предложения. Мястото на младите е и в обществения съвет към кмета, който Трифонов ще създаде, както и в експертните съвети към всяка дирекция.

Как ще се задържат младите хора в града и има ли Варна капацитет за младежка европейска столица през 2016 година бе другата, предварително определена от организаторите тема. Кандидатът за кмет с номер 4 предложи на залата своя вариант за оставане в България - диалог, желание, воля. Чавдар ще спазва тези принципи при управлението на Варна и е убеден, че са работещи.

Създаването на постоянна връзка между младежките организации и Общината е условие да се разглеждат бързо по-нестандартните проекти, да се търси финансиране и да се търсят възможностите за изява и развитие на младите хора. Варна е академичен град и отварянето му към света става чрез младите и техните постижения, напомни Чавдар. Той е на мнение, че офисът на Община Варна в Брюксел е мястото, където младите хора могат да направят много за бъдещето на града и ще имат неговото доверие.

Чавдар оцени направеното от Младежкия форум за партньорство с местната власт и представящия го Консултативен младежки съвет за спечелване на столично домакинство от Варна през 2016 година. Според кандидатът за кмет е необходимо да се осигури възможност на млади творци да представят идеите и творбите си по всяко време в градската среда и да се планира построяване на център за модерно изкуство.