Иван Портних говори открито за Максуда

Мисия Варна

21-06-2013, 08:42

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Максуда ще стане транспортното ядро на Варна

Езерният град Варна

Varna Event Center

Темата досега беше табу по време на избори, май всички чакаха гласове от там

Има една деликатна тема във Варна, за която никой не говори. Поне не и официално. Нито конструктивно. До сега се осмеляваха само националистите – повече емоционално, отколкото градивно. На метри от най-лъскавата „молска“ част на Варна, на няколко минути пеша от центъра на града, досами входа му, ако пристигате тук с влак, се е ширнала най-голямата му язва. 
Максуда.
Име, превърнало се в нарицателно за крайна мизерия, немотия, мръсотия, оскотяване, болести, миазми... Списъкът може да е дълъг, но няма да бъде достатъчен, за да опише едновременно живописната и тягостна картина там. А и няма нужда да я описва – всеки може да я види – варненец, гост на града, местен или чужденец, достатъчно е само да мине по ул. „Пеячевич“.
Горещата тема „Максуда” в още по-горещото политическо лято на 2013 г. се осмели да подхване публично и по същество само кандидатът за кмет на ГЕРБ Иван Портних.
„Не можем да крием повече глави в пясъка. Не можем да се правим на псевдозагрижени за живеещите тук роми и да ги оставяме да обитават копторите си. Тези хора имат право на достоен живот, на нормален дом и бъдеще, и имат нужда от помощ за това, категоричен е Портних.
Лицемерие е да обявиш, че десетки постройки в Максуда са незаконни, но да не ги разрушаваш
Лицемерие е да роптаеш срещу мръсотията и случващото се там и да върнеш неусвоени 5 млн. лева за ромска интеграция по европрограма. Лицемерие е да наливаш други милиони, но от общинския бюджет, тоест без евроконтрол, пак за същото без видим резултат, негодува кандидатът за кмет.
В този смисъл са и първите спечелени дела от страна на собственици на имоти тук срещу община Варна за бездействието по казуса „Максуда“.
На фона на дупките по улиците, разбитите тротоари, гетото, Дупката на главната плановете за преобразяване на Максуда изглеждат като химера, но са реално осъществими. Единственото, което е необходимо, е активност на местната власт за преодоляване на необходимите бюрократични пречки. Най-удачният вариант за финансирането е чрез публично–частното партньорство, категоричен е Иван Портних.
Въпреки че идеята за интермодален пътнически терминал и международен ивент и експо център  касае територията, заключена между бул. „Девня” и езерото, той е ключов фактор за промяна облика на целия район. Чрез предприемачеството и частната инициатива съществуващите там колиби и катуни скоростно ще изчезнат по естествен начин. Непосредствено до терминала и изложбения център ще възникне необходимостта от хотели. Територията, заключена между бъдещия транспортен център и едни от най-големите молове във Варна ,ще бъде припозната от бизнеса за офис сгради клас А, търговски центрове, а така също и жилищно строителство. Логично ще бъде да се помисли и за изнасяне на някои административни сгради в района. По този начин там ще се оформи бъдещото градско сити, а централната градска част, ще остане културен център на града, където ще са музеите, театрите, паметниците на културата и туристическите забележителности. Ще се освободят места за паркиране, ще се намали замърсяването и ще се подобри качеството на живот в историческия център на града.
В няколко поредни публикации ще представим по-детайлно идеите на Иван Портних и неговия екип за развитието на тази зона на Варна.

- Максуда ще стане транспортното ядро на Варна
- Езерният град Варна
- Varna Event Center