След разследване на БНТ стана ясно: агитката на "Атака" - платена

Новините

20-06-2013, 23:51

Снимка:

БНТ

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

ВИДЕО: Репортер под прикритие разкри колко получават яките момчета за да стоят пред клуба на "Атака"

В разследване на БНТ журналистът Росен Цветков показва как е бил нает срещу 30 лева да стои няколко часа в агитка пред централата на "Атака".

Цветков разказа как в столичния кв. "Овча купел" попада сред група младежи, получили оферта във фитнеса, където тренират, от мъж с името Дани - охранител в заведение, да участват в протест срещу 30 лева.

Дани се представил като един от организаторите, записал имената на младежите в списък и обяснил, че неговият хонорар е по-висок, а получавал и бонуси за повече доведени хора.

Малко преди 18 ч. Дани води младежите в пространството между Парламента и храм-паметника "Ал. Невски", където вече има стотици мускулести младежи.

След това тръгват към централата на "Атака", като по пътя Дани инструктира младежите: Журналисти, ако питат  - "пари дават ли?", някой да не каже - "да, дават".

"Долу при агитките няма да ходите, тия "Левски-Запад". Те са си пак с нас, ама няма да ходите там да млатите и да такова. Абе, к'вото искаш им кажи, само да не е, че дават пари. Карти, вземете, играйте. К'вото искате, правете", казва още Дани, записан със скрита камера.

"Блокираната улица е разделена на две, от колата, върху която лидерът на "Атака" държи речи. Преминаваме без проблеми. Трябва да стоим само от едната страна, наблюдавани стриктно от Дани, който, както личи от записите ни, се познава добре с всички момчета наоколо", разказа журналистът под прикритие. 

На записа се вижда как Дани говори с мъж, който по-рано е заснет до Волен Сидеров пред Президентството. Наетите срещу 30 лева младежи трябвало да седят няколко часа пред централата на "Атака".

"Благодарение на полицията протестиращите не стигат до нас и напрежение тази вечер няма. След около час разбираме, че ще получим парите си на следващия ден, а сега ще ни се плати единствено таксито до вкъщи. На следващия ден ми казват, че има ново изискване - мъжете да са над 95 кг. Няма как да отида, защото не се вписвам в  критериите. Решавам и да не взема 30-те лева за 6 часа висене. Да стоиш някъде с часове, а после да ти платят, всъщност не е престъпление по Наказателния кодекс. Това е въпрос на избор и морал", завършва репортажа си Росен Цветков.