Държавата си връща плаж в Шкорпиловци

Новините

20-06-2013, 13:11

Снимка:

Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Проверка показала, че плажът не е обезопасен, не е чистен, нямал медицинско обслужване, липсвали и спасители

Областният управител на Варна Коста Базитов ще издаде до два дни заповед за изземване на плажа Шкорпиловци-север от концесионера “Блак сии холидейс” ООД, пише вестник "Труд". Това е последната стъпка, която трябва да се предприеме, за да може държавата да си върне пясъчната ивица в община Долни чифлик.

Преди година експерти на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) провериха плажа и установиха редица нарушения по концесионния договор - плажът не бе обезопасен, не бе чистен, нямаше медицинско обслужване, липсваха и спасители. Освен това концесионерът не бе плащал концесионна такса три поредни години, а задължението му към МРРБ към края на 2012 г. бе 34 500 лв. Затова в средата на февруари Министерският съвет гласува едностранно прекратяване на концесионния договор. А през март и април МРРБ уведоми концесионера, че трябва да предаде крайбрежната плажна ивица.
Тъй като това не е станало, от министерството са започнали процедура по Закона за държавната собственост, където е записано, че държавен имот, който се владее или държи без основание, се изземва въз основа на заповед на областния управител. Губернаторът е изпратил писмо до фирмата концесионер, че е започнало такова производство. Бил е даден и 7-дневен срок за изразяване на становище. Този срок е изтекъл миналата седмица, но отговор от “Блак сии холидейс” не е получен и областният управител има основание да издаде заповед за изземване. Новият едноседмичен срок за доброволно предаване на обекта ще изтече в края на този месец.
Така близо година след констатираните съществени неизпълнения на концесионните задължения, плажът отново ще се върне в ръцете на държавата, коментираха от областната управа. За този сезон Шкорпиловци-север е обявен за един от 17-те неохраняеми плажове във Варненско. След завършване на процедурата по изземването му МРРБ трябва да реши дали да го дава отново на концесия или под наем.