Магистрати от пет държави обменят опит във варненския съдебен район

Новините

20-06-2013, 10:53

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Днес шестимата гости за пореден ден ще наблюдават дела във ВОС, след което им предстои работна среща с ръководството на Апелативна прокуратура

Магистрати от Германия, Испания, Италия, Полша и Румъния гостуват на съдилища и прокуратури във варненския съдебен район. Основен домакин са съдиите от Варненския окръжен съд. 

Стажът на съдии и прокурори във Варна е по обменна програма на Европейската мрежа за съдебно обучение. През първите дни от престоя им във Варна магистратите се запознаха с всички аспекти на правораздавателната дейност във Варненския окръжен съд. Гостите наблюдаваха и коментираха със своите колеги граждански и наказателни дела- I-ва и  II-ра инстанция, запознаха се с опита на ВОС за видеоконферентна връзка по наказателни дела със страни от ЕС, както и с администрирането на делата в съда - случайния принцип на разпределение на делата, деловодната система, електронния обмен на данни, електронната папка на делата и възможностите на отдалечения достъп до преписките. Магистратите гостуваха във Варненска окръжна прокуратура, Районен съд Варна и Районна прокуратура.
Днес шестимата гости за пореден ден ще наблюдават дела във ВОС, след което им предстои работна среща с ръководството на Апелативна прокуратура, а следобед и посещение на Административен съд. Последните срещи по обменната програма на европейските магистрати ще бъдат утре с ръководството на Варненския апелативен съд, а заключителната им беседа с домакините от ВОС ще бъде в обедните часове.