Портних извади документи срещу лъжите на Бареков

Мисия Варна

19-06-2013, 16:56

Снимка:

БиТиВи

Автор:

Росица Пенкова

Всичко от Автора

За имотите, "палатите", тъста, клеветите, Дилян Пеевски и "независимите" конкуренти

Лъжите, тиражирани срещу него, и парите, скрити зад "независимите" му конкуренти. Това коментира днес Иван Портних, който е кандидат за кмет на Варна от партия ГЕРБ. 

„Обявих имотното си състояние още на старта на кампанията. Призовах и моите опоненти да направят същото. Вместо това медиите на една определена групировка, тази на Дилян Пеевски, направиха манипулативен опит за насаждане на неверни внушения“, коментира Портних.

Той една по една опроверга неистините, излъчени и написани за него. Според документите парцелът в курорта "Св. Св. Костантин и Елена" струва 258 000 лева и е купен на търг от частен съдия-изпълнител. Сумата е над 4 пъти по-голяма от цитираната от опонентите му - 62 000 лева, очевидно неотговаряща на пазрните стойности.

„След покупката, която стана през 2007-а година или 4 години преди да започна да се занимавам с политика, сключих договор със строител за обезщетение. На базата на този договор в бъдещата сграда върху моя терен, след като бъде завършена, ще притежавам около 1 250 кв. м застроена площ, без да съм инвестирал нито една стотинка в този строеж“, допълни Портних и предостави цитирания договор.
Неверни били и твърденията, че има 2-3 палата, построени със заплатите му на общински служител през последните 4-5 години. От една страна той никога не е бил общински служител и не е получавал заплата като такъв. "Общински съветник съм от ноември 2011 г. тогава за първи път започнах да се занимавам с политика. През това време, както през последните 11 години, съм получавал заплата на успешен мениджър с много награди, управляващ печеливша фирма, една от най-големите в туризма в региона", каза кандидатът за кмет.

По отношение на "палатите" обяви, че има един парцел, на който в момента строи фамилна къща. "Купил съм го за 100 000 лева, а манипулативното внушение беше, че сделката по документи е за 31 000 лева. Парцелът е мой от декември 2011, т.е. няма как да се внушава, че от политическа дейност съм придобил каквото и да било“, уточни Портних и допълни: "Сега строя на това място фамилна къща. Надявам се в нея да живеят децата ми. Сега имам само едно, но се надявам да са поне три".

Пред varna.utre.bg той отхвърли и лъжата, че е зет на шеф на ВиК-Варна. "Бащата на съпругата ми е бил общински съветник и като такъв е представлявал Община Варна в общото събрание на дружеството. "Първо делът на общината във ВиК е около 30%, а не е мажоритарен, освен това представителят на общината подкрепя предварително одобрени от Общинския съвет решения, следователно е неуместно да се спекулира с каквото и да е влияние там. Колкото до доставките с метан за ВиК те са по договор със стоковата борса, били са при предишния директор, така че тезата как съм уредил връщането на настоящия заради тъст ми е смешна и не отговаря на фактите и времето", обясни Иван Портних.

Той беше категоричен, че след консултация с юристи ще заведе дело срещу медийната група, разпространила невярната информация.

„Подобни манипулации очаквам до края на предизборната кампания. Такъв беше тонът и на парламентарните избори. Това са методите и похватите на моите опоненти. Те не могат да излязат и да отстояват идеи, тези и програми, а да разчитат единствено на този компроматен тон на определената медийна група“. С тези думи Портних започна изявлението си днес. По-късно обясни тезата си така: Прозират опити на политически и икономически кръгове да дестабилизират града. Определени кръгове, преследвайки собствените си интереси, се проявяват като откровени врагове на града. В действията им няма никаква мисъл за доброто на хората и за стабилността и развитието на Варна“, бяха думите на Портних.

„Доц. Бозов е подкрепен от БСП, на закрит пленум на партията, и има ясната подкрепа и на ДПС. Той е един инструмент на двете партии, опакован в целофан като независим. Целофанът обаче е прозрачен. Видяхме през последните няколко дни как този модел налага решения в държавата. Решения, обслужващи един кръг, който и аз трудно бих персонализирал. Същият този кръг предложи на премиера Орешарски Дилян Пеевски за шеф на ДАНС, пак той издигна Бозов като независим кандидат за кмет. Убеден съм, че варненци не искат неидентифицирани кръгове и политически централи да взимат решенията за развитието на града“. Тези думи Портних предупреди, че има опасност същият модел на взимане на решения ще се наложи и във Варна.

Според него другият "независим" кандидат Чавдар Трифонов е с още по-неясни икономически интереси зад гърба си. Съдейки по личностите в щаба му, изявленията му и подкрепата, която получава, тук става дума също за бизнес, свързан с Дилян Пеевски, уточни Портних. Градът е залят с плакати, това не е най-добрата реклама на Варна по време на активния туристически сезон. Време е общината да се намеси и агитацията да става само на регламентираните за това места, каза кандидатът за кмет.

Той беше категоричен, че е възможно да включи в бъдещия си екип някои от конкурентите си за поста, с оглед на това, че имат почти идентични приоритети. Това обаче не се отнася за бившия зам.-кмет Христо Бозов и главния секретар Михаил Куликов, които вече са били част от управлението на Варна.