Редят изложба от фотографии на Пламен Горанов

На 21 юни отбелязват основаването на едноименната фондация

Основаването на фондация „Пламен Горанов"  ще бъде отбелязано на 21 юни от 18.30 часа в Градската Художествена Галерия във Варна, съобщи Стела Костова. Тя ще бъде куратор на съпътстваща събитието изложба на 9 от вече публикувани фотографии на Пламен. Изложбата ще продължи до 10 юли т.г. Фондация "Пламен Горанов" бе създадена през пролетта на 2013 година, с мисията да съхрани наследството на Пламен Горанов и да окуражи съзидателното у всички българи.

Подбраните за изложбата фотографии са срез на творческото присъствие на Пламен Горанов,  провокиращо зрителя с хумор, гротеска и социално предизвикателство. Не бива обаче да мислим за Пламен единствено като за фотограф. Неговото творчество е обемно, фотографията е по-скоро начин да документира пространствените инсталации, които съгражда. Пламен създава един утопичен свят в който се сблъскват реалността - често неугледна и депресираща - и оптимизмът, присъщ на всички човеци. В творбите си той успява да събере желания и реалния свят на своите герои, сякаш за да им вдъхне увереността, че и върху канавата на мизерията, мечтите остават красиви, безплатни, достъпни. Пламен създава този утопичен свят с намерени (found art),а не специално създадени художествени материали. Това внимание към находката – умрял гълъб, стара ютия, използвана стирка - напомня за арте повера в най-кристалната му форма. Създаването на изкуство за него е не просто способ за себеизразяване, а необходимост на съществуването, смята Стела Костова.

Трагичната биография на Пламен Горанов го превърна в символ на цяло едно поколение. Непримиримостта му към социалното вероломство кулминира в акт, чиято изкупителна сила тепърва ще осъзнаваме. Втренчването в символната стойност обаче крие риска от схематизация. Обръщането към артистичния свят на Пламен е начинът да пазим плътността на присъствието му.

Както често се случва, неподправеният талант не се нуждае непременно от професионално художествено образование. Варненската художествена галерия винаги е била партньор, който не дели творците според формалния критерий “професионализъм”; селекцията на галерията остава безкомпромисна единствено към качеството на творбите и заявената в тях творческа позиция.