Кандидат-кмет планува разкриване на работни места за незрящите

Мисия Варна

19-06-2013, 13:17

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Независимият кандидат за кмет Чавдар Трифонов се ангажира да работи за бъдещето и комфорта на всички социални групи

1500 души със зрителни затруднения са изкарвали прехраната си в специализирана кооперация, в която днес работят четирима. Рухването е поразило цялата прилежаща инфраструктура и средата е не само недостъпна, но дори опасна за засегнатите от слепота хора. В комплекса край улица "Петко Стайнов" тротоарите не са оразмерени според потребностите на тези варненци, специалните оградни съоръжения не са поддържани или са откраднати, достъпът до транспорт е силно ограничен.

В навечерието на избори получаваме безброй обещания, а после никой не се сеща за нас. Зрителните затруднения не означават изолация, а търсене на възможност за изява на уменията и капацитета на слепите, заяви при откриване на срещата с Чавдар Трифонов председателят на Регионалната организация на съюза Методи Андонов.

Независимият кандидат за кмет Трифонов се ангажира да работи за бъдещето и комфорта на всички социални групи, като не отдава предимство на "лъскавите и скъпи проекти", а на устойчивото развитие.  За избягване на изкуствените ограничения пред хората с физически затруднения кандидатът за кмет планира да създаде експертен съвет с широко представителство. Трифонов е на мнение, че общинската транспортна фирма в момента ограничава незрящите хора и вместо те да имат достъп до цялата градска среда, пътуват по две фиксирани линии. Той има виждане какво да се направи веднага, за да пътуват тези хора удобно и безопасно.

Местната власт е длъжна да търси решения от държавата по статута на кооперациите на хората в неравностойно социално положение, както и за разкриване на работни места в партньорство с производители от различни браншове. Изискването на Закона за държавната администрация за назначаване на 3 % хора с увреждания може да се тълкува много по-разширено и в тяхна полза, заяви Трифонов. Той открива и още възможности на общинската политика в създаване на данъчни облекчения за фирмите, които наемат незрящи хора.

За срещата кандидатът за кмет и екипът му бяха подготвили материали по управленската програма, отпечатани на Брайлово писмо.