Учени: Черно море мръсно като централна улица в Москва

Животът

19-06-2013, 11:30

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Огромно количество тежки метали се съдържат в горния слой на водите

Огромно количество тежки метали се съдържат в горния слой на водите на Черно море. За това алармира Михаил Флинт от Института по океанология на Руската академия на науките, цитиран от РИА Новости. Според руския учен, когато в Черно море при определени условия концентрацията на тежки метали на ниво среден човешки ръст е като на централна улица в Москва в пиков час.

По думи на Флинт, на практика никой не обръща внимание на замърсяванията в най-горния слой на водите, а те са достигнали великански величини. Една от причините за натрупване на вредни вещества може да е движението на вълните. Само по себе си това е много вредно, обяснява руският учен, защото хората, които се къпят и плуват, са в постоянен контакт с повърхността на водата, а концентрацията на олово на водната повърхност например е почти 100 пъти по-висока от тази във водата.

Същевременно, в началото на година, родни учени съобщиха, че Черно море е по-чисто, отколкото преди 5-6 години. Доказателство за това, според екип от Медицинския университет във Варна е, че се наблюдава спад на съдържанието на тежки метали в рибите от Черно море. Резултатите бяха получени в единствената у нас лаборатория за изследване на чистотата и безопасността на морските организми към катедра "Химия" на Медицинския университет. Обект на изследване в проекта на варненските учени бяха 10 от най-често консумираните черноморски риби, сред които трицона, кая, сафрид, карагьоз, чернокоп и калкан. Според изследването, токсичните и опасни за човека елементи като олово, кадмий, арсен и живак в морските обитатели са значително по-малко.