И в Бразилия се измориха от корупцията, 200 000 щурмуват парламента

Новините

18-06-2013, 10:49

Снимка:

REUTERS

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

ВИДЕО: Президентът Дилма Русев обяви демостранциите за легетимни, полицията ползва сълзотворен газ и гумени куршуми

200 хиляди души излязоха по улиците на най-големите градове на Бразилия в най-големите протести от над 20 години насам, съобщи Би Би Си.

Недоволството избухна заради поскъпването с по-малко от 10% на градския транспорт в Сао Паулу и разходите за световното първенство по футбол през 2014г. - милиарди долари. Недоволните смятат, че тези пари е трябвало да отидат за образование, здравеопазване и по-добър живот за бразилците, а не за стадиони.

В понеделник протести имаше в 11 града, като в столицата Бразилия протестиращите пробиха кордона около парламента и се качиха на покрива на сградата със скандирания "Народът се пробуди!"

"Мирните демонстрации за легитимни. Нормално е младежите да демонстрират", заяви президентът Дилма Русев. Министърът на спорта Алдо Ребело обаче предупреди, че властите няма да им позволят да провалят футболния турнир.
Жулия Карнейру от протестиращите обяснява пред Би Би Си, че протестът е предизвикан от "умората на гражданите от държавата" - умора от корупцията, връзкарството, високите данъци и лошите услуги. Бразилците настояват за промяна и го правят в мащаби, каквито страната не е виждала от десетилетия, допълва тя.

В Сао Паулу излязахо около 65 000 души, но най-мащабното събиране бе в Рио де Жанейро, където близо 100 000 души изпълниха улиците и протестът премина в безредици. Полицията бе замеряна с камъни и бутилки, при което пострадаха поне петима униформени. Подпалени бяха автомобили, разграбена и подпалена бе част от сградата на местния парламент.

Полицията прибегна до сълзотворен газ, лютив спрея и гумени куршуми, за да възстанови реда.

Сблъсъци имаше и в Бело Оризонте, където в момента вървят мачове от Купата на конфедерациите. Протестиращи излязоха още във Витория, Ново Амбурго, Белем и Масейо.