До 2 седмици и Варна с проектен мениджър за санирането

Парите

17-06-2013, 14:23

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Диана Стоева

Всичко от Автора

14 заявления за получаване на държавна помощ за енергийното обновяване са подадени в морската столица

До две седмици в Североизточния регион ще заработи проектен мениджър по програмата за енергийно обновяване на българските домове. Въпреки голямото забавяне заради обжалвания обаче, Варна и регионът няма да са в неравнопоставено положение спрямо останалите градове, увери днес директорът на дирекция "Жилищна политика" в Министерството на регионалното развитие и благоустройството, Десислава Йорданова. За региона имало заделен достатъчен ресурс.

По думите на експерта, след увеличаването на държавната финансова помощ за обновяване от 50 на 70 процента, интересът на собствениците се е увеличил значително. 14 са подадените заявления във Варна, допълни главният експерт по енергиен мениджмънт Десислава Цветанова от общинската дирекция по инфраструктура и благоустрояване. Пет от тях са одобрени, а други пет са отхвърлени, тъй като не отговарят на минималните критерии. До момента в морската столица са консултирани над 500 собственици на имоти. 28 пък са заявленията за целия регион, като единствено в Търговище няма заявен интерес. 247 са заявленията, подадени в 31 града в цялата страна. Общо пет са центровете, в които няма подадени заявления. Към момента по проекта, финансиран по оперативна програма "Регионално развитие" са сключени 4 споразумения за финансиране на 4 сгради в София. Предстои да бъде сключено и пето. Финансирането от Европа ще е за общо 200 сгради в цялата страна.

В зависимост от това на колко етажа е сданието и колко апартаменти има в него е и общата стойност на проектите. По думите на Десислава Йорданова обновяването на одобрените до момента четири сгради и петата, която е в процес на одобрение ще струва около 1 млн. лева. В зависимост от това какъв е класът на цялостно ремонтираните блокове и кооперации пък и дали в тях има възобновяеми източници, собствениците ще могат да се освободят от плащането на данъци в следващите от 3 до 10 години. 

След като Министерски съвет издаде постановление държавата да поема на 100 процента разходите за обновяване на домакинствата с ниски доходи, все още няма проявен интерес. За отпускане на помощта, доходът на член от семейството трябва да е под 310 лв. или под 400 лв., когато хората са с намалена трудоспособност или отглеждат деца с увреждания. Според Десислава Йорданова, в някои сгради се забелязва съпричастност между самите собственици, които са готови да поделят дела на съседите си, които нямат възможност да отделят средства, само и само проектът да се придвижи по-бързо.