Седем майстори на дървопластиката твориха в Бяла

Новините

16-06-2013, 12:50

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

За празничното настроение се погрижиха "Мелодия" и дует "Емоция" към НЧ "Пробуда- 1928" - Бяла.

И тази година в продължение на 15 дни, пред погледите на жителите и гостите на Бяла, твориха  седем  майстори на дървопластиката. Камен Симов,  Николай Златанов, Явор Танев, Владимир Добрянов, Орлин Иванов, Христо Кирилов и Владимир Мичев създадоха  колекция от пет творби на тема "Мрежа". Тя ще краси малкия морски град. Тази година скулптурите ще бъдат разположени по пътя към археологическия обект на нос "Св. Атанас".
"Бяла е уникална със своята колекция от дървопластики, които са създадени през последните четири години. Адмирирам усилията, които общината полага да развива и подкрепя изкуството. Този симпозиум прави град Бяла уникален по нашето Черноморие“ сподели Румен Серафимов- историк на изкуството и уредник на Градската художествена галерия във Варна.
Сертификати на участниците в тазгодишния симпозиум връчи кметът на Бяла Анастас Трендафилов, а за празничното настроение се бяха погрижили "Мелодия" и дует "Емоция" към НЧ "Пробуда- 1928".
Националният симпозиум по дървопластика се организара от Община Бяла и Съюза на българските художници. Вече се утвърждава като уникална възможност за обмяна на опит и идеи между различни поколения дърворезбари в България.