В три училища се подават заявленията за приема след VІІ клас

Животът

16-06-2013, 11:19

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

От утре до 21 юни, като работното време на комисиите е от 9 часа до 17.30 часа

В три училища от утре ще се подават заявления за участие в първи и трети етап на класиране на ученици в държавни и общински училища след завършен VІІ клас. В кое от тях ще подавате документи зависи от входящите номера на учениците. ОУ "Цар Симеон І" ще приема документи от ученици с входящи номера от № 0300001 до № 0301364, като там ще се приемат и документи на ученици, положили изпити в други региони на страната. ІІІ ПМГ "Акад. М. Попов" ще приема документи на ученици с входящи номера от № 0301365 до № 0302710. СОУ "Св. Климент Охридски" ще приема документи на ученици с входящи номера от № 0302711 до № 0304081.
Работното време на комисиите в училищата, е както следва: На  17-ти, 18-ти, 19-ти, 20-ти и 21 юни -  от 9.00 часа до 17.30 часа, а за третият етап - 11 и 12 юли, също от 9.00 часа до 17.30 часа.
Изискванията към учениците при кандидатстване за участие в приема са: да завършват VІІ клас в годината на кандидатстване; да са получили оценка най-малко среден 3 на всеки от приемните изпити, определени като балообразуващи по профила и специалности от професии; профил "Изкуства" или специалности от професии, за които кандидатстват, да не са противопоказни за здравословното им състояние, което се удостоверява с медицински документ от личния лекар на ученика.

Учениците, които кандидатстват за профили (с изключение на профил "Спорт") и за специалности от професии, подават в училищата – гнезда следните документи за участие в приема: 1. Заявление за участие в класиране с подредени желания. При условие че кандидатът желае да впише повече специалности от възможните полета във формуляра, попълва втори формуляр, в който дописва само желаните профили или професии и специалности, подписва се от родителя, ученика и дежурния учител, като на първия екземпляр на последния ред вписва текста  "с продължение"; 2. Копие на удостоверението за завършен VII клас. 3. Копие на служебната бележка за оценките от положените приемни изпити, когато се  кандидатства в друга област; 4. Копие на медицинско свидетелство, удостоверяващо обстоятелствата, че изявените желания от кандидата за профилите "Изкуства" или специалности от професии,  не са противопоказани на здравословното му състояние. 5. Копие на документ, издаден от МОМН, удостоверяващ, че ученикът е класиран на първо, второ или на трето място на националния кръг на състезанията за решаване на тестове по български език и литература или по математика, и съдържащ резултата от съответното състезание, когато кандидатът се ползва от правото си /ако има такъв/. 6. Служебна бележка, издадена от МОМН въз основа на извлечение от протокол, подписан от националната комисия, която удостоверява, че ученикът е включен в окончателния състав на националния отбор, определен за участие в международна олимпиада по съответния учебен предмет /ако има такава/.
При подаване на документите, които са копия, учениците представят за сверяване оригиналите на документите. Копията се заверяват от лицето придружаващо ученикът.  
Първи етап на класиране приключва със  записване на приетите ученици или подаване на заявление за участие във втори етап на класиране. Записването става с оригиналите на документите и удостоверение за преместване – издава се от училището, в което ученикът се е обучавал в VІІ клас. В заявленията за участие във втори етап на класиране учениците не могат да променят и пренареждат желанията си.     

Втори етап – в него участват класирани ученици, които: 1. Не са приети на първи етап – участието в класирането се извършва автоматично; 2. Са приети по второ или следващо желание, но не са се записали и са подали заявление за участие във втори етап на класиране; 3.Подалите заявление за участие във втори етап на класиране се класират на мястото си от първи етап  или на по-предно свое желание; 4.Класираните на първи етап, които не са се записали или не са подали заявление за участие във втори етап на класиране губят заеманото до момента място.
Трети етап – за участие в него класираните ученицие подават ново заявление в  горе изброените училища.   В заявлението може да се променят и пренаредят желанията. Учениците подали заявление за трети етап не запазват мястото си от по-преден етап на класиране. В трети етап на класирането може да участва и ученик, който не е участвал в първия и във втория етап на класирането. Незаетите места след трети етап на класиране се обявяват в съответното училище и в Регионален инспекторат по образованието – Варна. За тях кандидатстват ученици, които не са приети на първи и втори етап или са се записали и отписали.  Учениците подават заявление до директора на училището и оригиналите на документите в срок, определен от директора.