Корабни жетони – експонат на месеца във Военноморския музей

Варна Лайф

14-06-2013, 11:04

Снимка:

Военноморски музей

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Срещу "корабните пари" се отпускали стоки и продукти от страна на търговците, с които производителят на жетоните имал договор

Два жетона, наричани още "корабни пари", които са били в обръщение в края на ХVІІІ и до средата на ХІХ в. бяха избрани за експонат на месеца във Военноморския музей във Варна.
Жетоните са двулицеви, изработени от месинг, с диаметър 1.6 см. и 2 см. На аверса имат изобразен тримачтов кораб и надпис: "PLUS ULTRA" (СВРЪХ ПЕЧАЛБА), а под него буквено обозначение "HL&L". На реверса са изобразени слънце, звезди и луна. Около тях в кръг има надписи "RECH.PFEN.I I.HABELT" и "RECHEN PFEN. H L & LAUER". Жетоните са имали покупателна стойности и вероятно са били доста дълго време в обръщение, за което свидетелства и тяхната износеност.

Този вид жетони са били използвали за разменна единица подобно на купони, най-често по пристанищата, където корабособствениците предварително са заплащали на собствениците на магазини тяхната стойност.

Главната функция на жетоните е отчетна, но има и "платежни жетони". Те се появяват с усвояването на т. нар. "Маркова система", възприета от Германия, която представлява пускането на специални знаци (марки), най-често метални. Срещу тях се отпускат стоки и продукти от страна на търговците, с които производителят на жетоните има договор. Използвали са се и за раменна монета в собствените магазини на компанията. Смята се, че те са ползвани от моряците и като разплащателно средство при хазартни игри по време на дългите плавания.

Двата корабни жетона са част от експозицията на музея до средата на юли.