Александър Йовчев: Кметът трябва да премахва бюрокращината

Мисия Варна

13-06-2013, 17:17

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Александър Йовчев, кандидат за кмет на Варна, се срещна на кафе с представители на варненските културните среди

Кандидатът за кмет на "Атака" Александър Йовчев се срещна с представители на варненските културните среди. Най-младият кандидат за градоначалник изложи пред присъстващите своите виждания.

"Един от най-важните въпроси, който изисква много усилия е достойната защита на кандидатурата на Варна за Европейска столица на културата през 2019г. Много се говори по тази тема, но не мисля, че е направено достатъчно. Остават само няколко месеца до края на кампанията. Аз съм скептичен по отношение на това дали всичко е направено така, както би трябвало. Още през 2004 г. е учредено НПО, което е трябвало да бъде моторът за най-доброто представяне на Варна. И то още не е регистрирано. Не разбирам какво прави общината. Все пак трябва някой да е отговорен за това", коментира кандидат-кметът. 

Йовчев подробно запозна присъстващите с мерките, които смята, че трябва да се предприемат за бързото наваксване на пропуснатото време. Той вижда това не в създаване на различни комисии или съвети, в които безкрайно се говори, а нищо не се прави, а в осигуряването на пряка връзка с кмета на града.

"Всеки културен институт в града, всеки организатор на културно мероприятие, ще има гарантиран достъп до кмета в определен за това ден. Кметът е за това, да премахва бюрократичните пречки, а организаторите сами ще си свършат работата", заяви той.

На въпрос  за финансирането от страна на община Варна на държавни и частни културни институти за сметка на общинския бюджет Александър Йовчев отговори така: "Повечето културни институти във Варна са държавни. Но това не значи, че общината може да ги остави без подпомагане. Не е правилно. Там се създава културата на Варна. В театъра, във Фестивалния комплекс и т.н. Редно е да се помага, но за конкретни неща. В същото време трябва да се помага и на частните културни организации. Театър "Българан", например, е частен, но трябва да му се помага както на държавния театър". 

"Вие говорите за театъра, но то май в тази сграда повече на операта се набляга. От както Даниела Димова стана председател на комисията по култура, доста културни събития се ликвидираха", заяви Никола Стоянов.

"Съгласен съм с Вас, че трябва  сериозен анализ да направим на това, което се случва. Не разбирам как беше допуснато Международният майски хоров конкурс, който е с 45 годишна история, с лека ръка да бъде зачеркнат от финансиране тази година. Не става дума само за паметта на проф. Марин Чонев, но това е събитие със световна известност.

Категоричният ангажимент, който мога да поема е за сериозен анализ на всички фестивали във Варна. Освен това общината трябва да помага на организаторите на различните културни мероприятия да получат европейско финансиране.

Недопустимо е това, което е направила  администрацията на Кирил Йорданов – да се откаже от спечелен европейски проект за провеждане на фестивали на стойност 800 хил. лв. Трябва да се търси европейско финансиране и за създаването на повече възможни варненски сцени. Изключително необходима е нова многофункционална сграда", каза още Йовчев.