Световната банка занижи очакванията си за растежа на България до 1,2%

Новините

13-06-2013, 09:24

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Високата безработица у нас-над 10%, е риск за растежа

Световната банка (СБ) отново занижи очакванията си за икономическия растеж на България през тази и следващата година, съобщи Investor.bg.

СБ очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на страната ни да отчете ръст от 1,2% през тази година, а не 1,8%, каквато беше предишната прогноза. За следващата година се очаква икономическият растеж да достигне 2,1%, а не 2,4%, а за 2015 г. институцията прогнозира БВП да ускори растежа до 3%.

Прогнозата на СБ за българската икономика е по-песимистична от тази на ЕК. Европейските очаквания са БВП на страната ни да нарасне с 1,4% през тази година. Служебният министър на финансите Калин Христов също занижи очакванията на финансовото ведомство за растежа до 1%.

СБ прогнозират, че през тази година дефицитът по текущата сметка ще се разшири до 1,6% и ще остане стабилен през следващата година, а през 2015 г. ще се повиши до 2,5%.

Икономиките от Европа и Централна Азия  значително се забавиха през 2012 г. заради насрещните ветрове, с които се сблъска регионът, включително слабото външно и вътрешно търсене и намаляването на задлъжнялостта на банките, посочват от СБ. В резултат средният растеж за региона се сви до 2,7% през миналата година срещу 5,6% през 2011 г., като забавянето в развиваща се Европа беше още по-осезаемо.

През тази година обаче външните условия се подобриха, включително се успокоиха глобалните пазари, а търговията започна да се възстановява. В резултат се наблюдава ръст на капиталовите потоци в региона, включително и кредитирането.

Очакванията обаче са БВП средно за региона да не отбележи съществен растеж през тази година заради продължаващата фискална корекция в някои държави, високата безработица, особено в развиваща се Европа, както и забавянето на растежа в Русия и Турция.

Икономическият растеж на държавите от Европа и Централна Азия освен това все още е изправен пред редица предизвикателства, тъй като растежът продължава да зависи от скоростта, с която се възстановяват икономиките на силните държави от региона. Сериозен риск за растежа представляват и цените на суровините, високата безработица, както и евентуален нов срив на финансовите пазари заради неочаквано развитие на кризата в еврозоната. Няколко държави в региона, сред които е и България, страдат от безработица, която трайно се задържа над 10 на сто.

Въпреки че световната търговия започна да се възстановява, износът на държавите от региона продължава да се свива. Очаква се обаче да продължат да се възстановяват преките чужди инвестиции в държавите от региона.