Съдът чака нова експертиза за смъртта на Лора

Крими

12-06-2013, 19:15

Снимка:

© Impact Press Group / Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Петима специалисти трябва да направят заключения

С назначаването на допълнителна комплексна съдебно-медицинска и автотехническа експертиза, с участието и на трасолог ще продължи делото за гибелта на 20-годишната Лора Казанлиева, прегазена на централен варненски булевард през лятото на 2011 година от моториста Диян Станчев.

Петима ще бъдат експертите, които ще изготвят своите заключения - 3-ма автотехнически специалисти, 1 съдебен медик и 1 трасолог. Сред най-важните въпроси, на които те трябва да отговорят е определянето на скоростта на движение на мотоциклета "Хонда" към момента на настъпване на произшествието; каква е дължината на т.нар. "опасна зона" за спиране след удара при установената от новата експертиза скорост и от твърдяната от подсъдимия Станчев 50 км/ч.

Новоназначените експерти ще търсят отговор и на въпроса къде точно е било мястото на сблъсъка по ширината и дължината на пътното платно и могло ли е да бъде избегнато произшествието. Съдът днес постави задача на новите експерти да посетят мястото на катастрофата, за да огледат пътната настилка, да преценят видимостта от кръстовището пред завод "Дружба" до завоя преди инцидента, както и наклона на пътя.

След като Варненският апелативен съд отмени условната присъда на младия мъж, наложена му в края на миналата година от Окръжния съд, днес делото тръгна за втори път пред друг състав на първата инстанция. По волята на подсъдимия то преминава по реда на съкратеното съдебно следствие, без изслушването на посочените в обвинителния акт свидетели.

25-годишният моторист даде днес отново показания пред съда. Последва близо 3 часа разпит на вещото лице Задгорски, изготвил първата автотехническа експертиза. Според последните анализи на експерта, Диян е управлявал мотора със 100,81 км/ч, докато младежът твърди, че е карал с около 50 км/час.

Според експерта ударът между Лора и моториста, който се е движил в лявата лента, близо до разделителната ивица на булеварда е бил неизбежен. След изслушването на вещото лице всички страни в процеса, в това число и съдът констатираха противоречия в експертното заключение и оспориха направените изводи. Съдът даде възможност на всички страни в процеса да формулират точно въпросите, които трябва да получат отговор в назначената днес допълнителна комплексна съдебно медицинска и автотехническа експертиза с участието на трасолог.

След като бъде изготвена назначената днес допълнителна комплексна съдебно медицинска и автотехническа експертиза, с участието и на трасолог и всички страни се запознаят с изводите на експертите, съдът ще определи датата на следващото съдебно заседание.