Варненецът д-р Милен Врабевски – европейски гражданин на годината

Новините

10-06-2013, 17:12

Автор:

varna.utre.bg

Всичко от Автора

Д-р Врабевски е председател на Фондация "Българска памет", ангажирана с разпространението на европейските ценности сред младите хора

Варненецът д-р Милен Врабевски и поетът академик Валери Петров са българските лауреати на Европарламента за "Европейски гражданин" за  2013 година. За носители на приза те бяха предложени от национално жури, в състав от трима български евродепутати - Моника Панайотова (EНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Евгени Кирилов (С&Д). Одобрението дойде от европейското жури и заместник председателят на Европейския парламент Ани Подимата.

Номинирането на д-р Врабевски дойде в резултат на активната му позиция за популяризирането на общата културна традиция и цивилизационна идентичност на Европа сред младежи от пет европейски държави – България, Македония, Сърбия, Молдова и Украйна.
Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008г. Отличават се хора и организации, които са допринесли за насърчаване на взаимно разбиране между гражданите на ЕС.
През тази година бщо 43 лауреата от 21 държави членки ще получат почетния медал на Наградата и ще бъдат поканени на съвместно събитие през октомври в Брюксел.През 2012 г. Гражданската награда на ЕП бе присъдена на 37 души от държавите членки, сред които и Петър Петров, механик на кораба „Коста Конкордия", който помогна за спасяването на пътници и екипаж при потъването на кораба.