Таласотерапия – лечебната сила на морската вода

Животът

09-06-2013, 16:43

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Водораслите-храна за столетници

Таласотерапията е идеалният начин да съчетаете полезното с приятното. Терминът идва от гръцката дума „thalasso” и буквално означава море. Или иначе казано, любимото плацикане в морето е не само релаксиращо, но и много здравословно, съветва Rozali.com.

Но лечебната сила на таласотерапията е не само в морската вода, но и морските соли, водорасли и морският климат.

Водораслите – храна за столетници
Спирулина – майчиното мляко на Земята

Какво се лекува с таласотерапия?

Тя е изключително ефикасна при проблеми с белите дробове, сърдечно-съдовата и нервната системи. Съдържащите се минерали, витамини, соли и други полезни вещества в морската вода и водораслите подобряват кръвообръщението, обмяната на веществата, подсилват имунната система и поддържат хормоналния баланс. Таласотерапията помага при екземи, псориазис и други кожни възпаления, прави кожата гладка, намалява и изчиства целулита и има подмладяващ и детоксикиращ ефект. Изключително ефикасна е при ревматични заболявания, изкълчвания, счупвания. Разходките в плиткото по брега са полезни при разширени вени, а хората, страдащи от алергии се повлияват изключително добре от морския климат подари значително по-малкото съдържание на алергени във въздуха. Таласотерапията е ефикасна също при косопад и себорея, има тонизиращ ефект и помага при стрес и депресия

Знаете ли, че...

Лечението с морска вода е старо колкото света и от него са се възползвали древните китайци, римляни, египтяни, елини. За лечебната сила на морето говорят още Платон, Еврипид, Херодот, както и Бащата на медицината - Хипократ. Таласотерапията става особено популярна през 18 век. по крайбрежните градове на Франция и Великобритания. В края на 19 в. френският билог Рене Кинтон доказва връзката между кръвната плазма и морската вода, като установява, че белите кръвни телца могат да живеят в морска вода. А през 1899 г. френският д-р Луи Баго създава първият център за таласотерапия Roscoff, базиран на лечение с морска вода. 

Таласотерапията не е сезонно лечение, така че, ако лятото ви се струва твърде далеч или просто нямате възможност да отидете на море, може да се възползвате от здравословната сила на морската вода в редица СПА центрове.