Обичайте се, за да ви обичат

Животът

09-06-2013, 08:11

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Работата по привличането на идеалния партньор започва от себепознаването

Как да откриете идеалния партньор и да създадете успешна връзка обяснява лайф коучът Ева Кулева във в. "24часа".
Въпреки свободата на нравите или точно заради нея, голяма част от съвременните хора не успяват да открият подходящия за тях партньор. Някои остават сами завинаги, други преминават от заблуда към заблуда. Защо се случва така и как да излезете от омагьосания кръг на разочарованията?

"Работата по привличането на идеалния партньор започва от себепознаването", смята Ева Кулева, лайф коуч с дългогодишен опит. Най-напред е добре да опишете себе си по няколко важни критерия, за да определите основите на ценностната си система. Преценете на какво безусловно държите и с какво бихте могли да направите компромис. Помислете искате ли брак, деца, какво е отношението ви към религията, политиката, парите. Отбележете също възрастта, външността, образованието, начина, по който прекарвате свободното си време, житейския си сценарий (например дали сте разведен/а с две деца или сте не-обвързан/а кариерист/ка), миналото си (от какво семейство произхождате, страдали ли сте от някакви зависимости). Преценете и дали търсенето на любовен партньор в момента е приоритет в живота ви.

Ако наистина е така, бъдете готови да му отделите толкова време, колкото е необходимо, без постоянно да се оправдавате със служебната си заетост.
На второ място опишете мечтания партньор точно по същите критерии - на колко години си представяте, че е, какво е образованието му, финансовото му състояние, отношението му към брака, децата, политиката, религията. Очакванията ви не бива да са нито прекалено нереалистични, нито твърде занижени.

Помислете и какъв начин на живот водите. Ако например търсите мъж, който не пие и не пуши, а прекарвате всяка вечер по шумни заведения, едва ли ще го срещнете точно там. Ще трябва да промените или средата, в която се движите, или да преосмислите критериите си. Ако няма подобни разминавания, е необходимо с цялото си сърце да повярвате, че мечтаният партньор наистина съществува и че вие сте достойни за него. Ако не вярвате, че щастливата връзка е постижима, как бихте могли да я изградите?
Опитът на Ева Кулева сочи, че при създаването на любовни връзки действа 
законът на привличането - човек привлича към себе си личности, които в максимална степен приличат на самия него в определен етап от живота му. По колкото повече от гореописаните критерии си съвпадат двама души, толкова по-голяма е вероятността връзката между тях да бъде успешна.

Вероятно обаче не харесвате някои свои черти, които считате за недостатъци. Ето защо ще трябва съзнателно да поработите над себе си, така че да се промените в положителна посока. Това е единственият начин да се превърнете в партньора, който най-много би подхождал на бленувания от вас идеален мъж или жена. С една дума - колкото повече харесвате себе си, толкова по-подходящ/а любим/а ще успеете да привлечете към себе си.

За да повишите самочувствието си, опишете на лист хартия житейските си постижения до момента, както и качествата, които са ви помогнали да ги постигнете. Всеки ден препрочитайте и допълвайте бележките си. Така ще си дадете сметка, че дори в момента да сте в "дупка", е имало дни, в които сте постигали мечтите си. Може да го направите и още сега.

"За да изградите успешна връзка с някого - обяснява Ева Кулева, - е необходимо най-напред да създадете мечтаната връзка със самите себе си." И пояснява - ако постоянно се критикувате, ще сте склонни да виждате само отрицателните страни и у потенциалните си партньори. В случай че самите вие си затваряте очите пред някакъв свой проблем, ще продължите да го пренасяте отново и отново във всяка своя следваща връзка. Не бива и да разчитате, че друг може да ви направи щастливи. Само ако повишите самооценката си, ще станете щастливи и ще бъдете готови да споделите щастието си и с някой друг.

След като се почувствате удовлетворени от самите себе си, започнете конкретното търсене на партньор. Всеки предпочита да го прави по различен начин - едни ходят на курсове по танци, други търсят из Фейсбук, трети се озъртат в службата. Преценете къде и как се чувствате най-спокойни, естествени и може да се представите в най-добрата си светлина. В случай че залагате на новите технологии, обърнете специално 
внимание на Фейсбук профила си.

Ако не разкриете кои сте, как очаквате да привлечете човек, който да прилича на вас? Сложете в страницата си красиви снимки, които показват усмихнатото ви лице в едър план. Ясно обозначете семейното си положение, не крийте, че търсите връзка. Внимавайте и какво публикувате на стената си - постовете ви е добре да са положителни.

Когато тръгнете по срещи, действайте въпреки страха, че и тази връзка би могла да се провали. "Всички страхове, породени от неща, които не застрашават реално живота и целостта ви, са субективни. Те се раждат във въображението ви, което проектира негативния опит от миналото в бъдещето. Но ако вече сте осъзнали грешките си, ще успеете по-лесно да ги избягвате занапред", обяснява Ева Кулева.

След като връзката ви започне, е необходимо да полагате старание да я задържите. Със сигурност от време на време ще се сблъсквате с препятствия, но те не са повод да се отказвате. Ще ви обземат и негативни емоции, породени от страховете ви. Решите ли обаче да правите компромиси, е важно отношението ви към тях. Правете отстъпки единствено по ваш собствен избор, а не само за да зарадвате другия човек. В противен случай има опасност поведението ви да се превърне в бомба със закъснител, която да разруши връзката, която сте съградили с толкова внимание и обич.

Умението да си щастлив се тренира

В буквален превод от английски лайф коуч означава "треньор по живеене". Срещат се и по-свободни преводи като "житейски консултант". Става дума за личен консултант, който невинаги е психолог или психотерапевт, но при всички положения е преминал през поредица от специални курсове на обучение. Без да ви дава конкретни съвети, той ви кара да анализирате поведението си, за да прецените какви грешки допускате. Възлага ви и конкретни задачи, които трябва да изпълнявате по пътя към желаната промяна. Методиката действа с еднакъв успех в личен, семеен и професионален план.
Коучинг взаимоотношението представлява поредица от разговори. Понякога са нужни едва 2-3 сесии, друг път - месеци "тренировки" в усвояването на умението да бъдете щастливи.