Ядем медузи, за да има риба

Животът

07-06-2013, 16:41

Снимка:

© Varnautre.bg/ Архив

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Организацията по прехрана и земеделие на ООН предупреждава за небивало нашествие на безгръбначните в Черно и Средиземно море

За небивало нашествие на медузи в Черно и Средиземно море предупредиха европейски учени. Авторите на новия доклад на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) предлагат, за да се реши проблемът, безгръбначните да започнат да се използват за храна, както и за производството на козметика. 

Причина за увеличената популация на опасните водни обитатели е прекомерният риболов. Нашествието на медузи според специалистите заплашва не само биоразнообразието, но и здравето на туристите в крайморските курорти.  В доклада се отбелязва, че прекомерният улов на хищни риби е един от факторите за разрастването на броя на медузите. Размножавайки се, те също така допринасят за намаляването на рибните популации, изяждайки голямо количество техни ларви.

Медузите се срещат все по-често в моретата и океаните навсякъде по света. Учените, които събират данни за популациите им, твърдят, че един своеобразен "океан от медузи" е на път да измести "рибния океан". 

Щетите, нанесени от медузите върху запасите от риба, станаха ясно видими в началото на 80-те години, когато медузата Мнемиопсис лейди - вид, който обикновено обитава Атлантическия океан, попадна в Черно море с отпадните води от кораби. Ефектът върху рибните популации беше опустошителен. Местните рибари също претърпяха удар, напомнят от Организацията по прехрана и земеделие.

Медузите са почитан кулинарен деликатес най-вече в Азиатската кухня. За приготвянето им се препоръчва предварително да се накисват поне за едно денонощие в студена вода, в съд,поставен в хладилник. След което най-често се бланшират.